tv-recensieJulien Althuisius

Gelukkig had de televisiezondag nog een verrassing van Peter R. de Vries tegoed

null Beeld

Allereerst een applaus voor Peter R. de Vries. Niet zozeer omdat het hem, ondanks de afwezigheid van talkshows, toch lukte om zondagavond op televisie te komen. Maar de manier waarop verdient een bescheiden, tekstueel monument.

De Vries zat opgevouwen in een gouden doos met zwarte vraagtekens en rood lint in de studio van Promenade. Hij was, dat kan ik hier nu wel verklappen, de mysteryguest die presentator Diederik Ebbinge aan het begin van de uitzending aankondigde (‘iets anders dan u van ons gewend bent’) en die heel Nederland bijna een half uur lang in zijn greep hield. Het was de bedoeling dat panelleden Eva Crutzen, Henry van Loon en Ton Kas een voor een vragen zouden stellen, aangevuld met een hint van Ebbinge. Maar toen het Van Loons beurt was, riep hij onmiddellijk de naam van De Vries. Hij had hem op de parkeerplaats gezien, zei hij na afloop van de uitzending tegen een verontwaardigde Ebbinge.

Promenade-presentator Diederik Ebbinge heeft een verrassing voor de kijkers. Beeld
Promenade-presentator Diederik Ebbinge heeft een verrassing voor de kijkers.Beeld

Het was het hoogtepunt van een televisiezondag die zich spiegelde aan het troosteloze weer. ’s Middags hadden Ajax en PSV gedaan alsof ze een voetbalwedstrijd speelden, maar de 22 mannen op het veld konden niet tippen aan het niveau van het kleine jongetje dat voor aanvang van de wedstrijd een bal eindeloos vaak hooghield.

Even later, bij Heel Holland Bakt, maakten kandidaten een high tea, geïnspireerd op een housewarming of een 15-jarig huwelijk, want blijkbaar kan dat. ‘Scones, vind je dat lekker?’, vroeg Robèrt aan kandidaat Pauline. ‘Superlekker’, vond Pauline ze. ‘Wat vind je er lekker aan dan?’ Nu begon het ongemakkelijk te worden. ‘Clotted cream’, zei Pauline. ‘Dát vind je lekker’, zei Robèrt terwijl hij met zijn elleboog Pauline aanstootte. Het was gelijk ook de laatste uitzending van Pauline.

Ook bij Business Class, de talkshow van Harry Mens, werd gekookt. Mens vroeg Ramin, een televisiekok van Marokkaanse afkomst, naar het restaurant dat hij bestierde. ‘Je was verlegen en ik mocht niet te veel aan je vragen’, zei Mens, ‘maar we gaan gewoon kletsen hoor.’ Mens vroeg Ramin met hoeveel mensen hij in de keuken werkte. Dat waren er vijf. Mens vroeg Ramin of hij de baas was. Dat was zo. ‘En je hebt er nog twee Marokkaantjes bij, begrijp ik.’ De kok knipperde even met zijn ogen. ‘Ja’, antwoordde hij. ‘Nog Hollanders ook?’, vroeg Mens. ‘Ja’, zei Ramin en hij keek naar beneden, waarschijnlijk hopend dat er op zijn werkblad een gat zou verschijnen waarin hij kon springen. ‘Ja?’, sputterde Mens en hij maakte met beide handen een ronddraaiende beweging. ‘En gaat het goed?’ Supergoed Harry.

Bijna hadden we het hiermee moeten doen voor de zondag. Maar gelukkig kwam Peter R. de Vries op de middellate avond nog uit een doos tevoorschijn. Zonder een woord te zeggen, beende hij de studio uit. Woedend de maandag tegemoet.

Meer over