GEEN STERVELING TE BEKENNEN

Van 2001 tot 2003 volgde de Zwitserse fotograaf Jules Spinatsch de topconferenties waar de leiders van de economische grootmachten bijeen komen om over de wereldeconomie en -handel te vergaderen....

Geen van die wereldleiders is te zien in zijn Temporary Discomfort ('tijdelijk ongemak'). Spinatsch richtte zich uitsluitend op de gevolgen van dergelijke vergaderingen op de plaats waar ze worden gehouden.

Veiligheidsmaatregelen veranderen de locaties steevast in onneembare forten, omringd door tijdelijke muren van scheepscontainers, betonblokken (tegen autobommen), hoge hekken en prikkeldraad, bewaakt door zwaar bewapende speciale troepen, een leger aan agenten en bodyguards. Tijdelijk ongemak heeft dus vooral betrekking op de omwonenden van de congrescentra en hotels waar het circus van G8 of Wereld Economisch Forum neerstrijkt.

Spinatsch buit de vervreemdende atmosfeer rond de topconferenties maximaal uit. Het ontbreken van normale menselijke activiteit op normaal gesproken drukke pleinen en autowegen, de spookachtige, felle verlichting, de aandacht van veiligheidsmensen voor ogenschijnlijk futiele details verlenen de foto's een hoge mate van absurdisme.

Spinatsch fotografeerde voor zijn boek in Davos, Genua, New York, Evian en Genève. In Davos wordt de vervreemding versterkt door een maagdelijk wit pak sneeuw, terwijl in Genua de G8-top zorgt voor lege zwembaden, een leeg strand en een branding zonder badgasten overgoten door de zomerzon.

In New York is van de beveiliging tijdens de eerste wereldtop na de aanslagen van 11 september 2001 nog het minst te zien. Het World Economic Forum werd in februari 2002 gehouden in het Waldorf Astoria Hotel, waarbij alle omringende wolkenkrabbers tot verboden zone werden verklaard. Spinatsch fotografeerde de glazen façades van de kantoorgebouwen, met daarachter gespannen om zich heen kijkende veiligheidslieden. Het ongemak op straat blijft beperkt tot enkele roadblocks op een paar kruispunten in Manhattan en een dwars op straat geparkeerde reusachtige vrachtwagen gevuld met zand.

Elke conferentie krijgt in het boek een hoofdstuk toebedeeld. Op het fotofestival van Arles werd Temporary Discomfort uitgeroepen tot het beste fotografieboek van 2005.

AH

Meer over