Geen 'muur' bij Arnhemse brug

De stad is ruim twee ton armer en heeft nog altijd geen kunstwerk, maar de oorlogsveteranen zijn tevreden. Dat is de situatie in Arnhem nadat de gemeenteraad het plan heeft geschrapt voor de 'muur van Ortner', een gigantisch kunstwerk dat voor de John Frostbrug zou worden geplaatst....

Van onze verslaggever

ARNHEM

Daarmee is een einde gekomen aan maandenlange emotionele discussies binnen en buiten de Arnhemse gemeenteraad. Dat die werden gevoerd was op zichzelf al opmerkelijk, omdat het plan voor de muur van Ortner - zoals het enorme doorzichtige traliewerk in de volksmond heet - al jaren oud is.

Bij de bouw van het nieuwe stadhuis had Arnhem vanwege de eenprocentsregeling een half miljoen gulden te besteden aan kunst. De Oostenrijkse kunstenaar Manfred Ortner ontwierp een plan voor een groot traliewerk dat op de noordelijke oprit van de brug zou worden geplaatst. Volgens gemeente en kunstenaar zou daarmee de verbondenheid tussen de noord- en de zuidoever van de Rijn worden gesymboliseerd.

De raad keurde het plan in 1993 goed. De bouw werd echter uitgesteld in verband met de 50-jarige herdenking van de Slag bij Arnhem. Dit jaar laaide de discussie onverwacht weer op, toen veteranenorganisaties lucht kregen van de plannen.

De veteranen beschouwen de Rijnbrug bij Arnhem als 'heilige grond'. In de Slag bij Arhem in 1944 werd hier hevig gevochten. De Britse bataljonscommandant John Frost bezette een bruggenhoofd, hield lange tijd moedig stand tegen de Duitse overmacht, maar moest uiteindelijk zwichten. Ter nagedachtenis hieraan werd de brug na de oorlog naar hem vernoemd. Vlakbij de brug is een monument waar veteranen elk jaar de Slag om Arnhem herdenken.

De veteranen zien het kunstwerk als een bezoedeling van 'hun' brug. De gemeente haalde Ortner nog naar Nederland om uitleg te geven. Tevergeefs. De veteranen bleven bij hun standpunt en lieten dat - vaak zeer geëmotioneerd - ook weten aan de gemeenteraad. Die zwichtte dinsdagavond, met 21 stemmen tegen en 16 voor het kunstwerk. De scheidslijnen liepen dwars door de partijen heen.

Het schrappen van het kunstwerk kost Arnhem 239 duizend gulden. Dit geld is al uitgegeven aan het ontwerp, bodemonderzoek en andere kosten.

Meer over