tv-recensieArno Haijtema

Geen kritische journalist gehoord, het was in realityserie Urk horen, zien en zwijgen

null Beeld

PVV-leider Wilders twitterde maandag over de avondklokrellen: ‘Agressie en geweld is altijd uit den boze en journalisten moeten ongestoord en zonder met agressie te worden geconfronteerd hun werk kunnen doen! Hetgeen overigens onverlet laat dat veel journalisten vreselijke bevooroordeelde linksige activisten zijn.’ De maandagavond bracht ik, als menig ander thuis, zappend door van talkshow naar actualiteitenrubriek, naar reality-docu. Was het zo bont met de journalistiek gesteld dat Wilders inderdaad een scheut olie op het vuur mocht gooien?

Bij M vertelde de moedige verslaggever Betty Glas van RTL Nieuws over haar belevenissen en die van haar cameraman, zondag bij de rellen bij Eindhoven Centraal. Eerst vertoefden ze in de betrekkelijke luwte van de mobiele eenheid, maar toen die zich onverhoeds terugtrok, stonden de twee onbeschermd tegenover de relschoppers. Hoe dat voelde? ‘Naakt’, zei Glas. ‘Alsof je in je onderbroek staat’, zei haar collega.

Er waren NOS-verslaggevers live in Nijmegen en Rotterdam, schichtig om zich heen kijkend terwijl ze vertelden over plunderingen, brandstichting en geweld tegen de politie. Een peloton agenten trok per fiets ten strijde terwijl politiebusjes wankelden. Reporters van regionale zenders deden, onopvallend, met hun mobieltje verslag van geweld in Den Bosch en Rotterdam: ‘De relschoppers zijn jongeren. Jongens, allemaal. Geen meisje gezien.’

Shownieuws vroeg Britt Dekker en Ankie van Grunsven, ook beroepshalve met viervoeters begaan, om commentaar op de beelden van een paard dat zondag op het Amsterdamse Museumplein was gevallen en op hol geslagen. Beelden die wellicht vlogger Dave Roelvink inspireerden. Die rende als een dolle stier met een nep-politieperskaart door de frontlinies, brullend om zijn ‘ouweee’. Het had het ongeleide projectiel volgens Shownieuws 10 duizend nieuwe volgers opgeleverd.

Gerookte tongetjes eten in Urk, zomer 2020. Beeld SBS 6
Gerookte tongetjes eten in Urk, zomer 2020.Beeld SBS 6

Op1 ondervroeg burgemeester Halsema van Amsterdam. Die legde, terwijl veel gezagsdragers met kloeke veroordelingen over elkaar heen buitelden, helder uit waarom de ‘coronademonstranten’ op het Museumplein ten onrechte riepen dat hen de vrijheid van meningsuiting werd ontnomen. ‘Als je veel eerder al hebt gehoord dat demonstreren hier is verboden en je toch blijft zitten, met je regenjas aan tegen de waterwerper, en de politie grijpt in, ja, dan ben je de pineut.’

Ik hoopte op kalmering bij de realityserie Urk van SBS 6, waar inwoners in de coronazomer werden gevolgd bij hun beslommeringen. Vrienden die Albert hielpen met zijn nieuwe kebabzaak. Mathilde, die ‘nieuwe tieten’ kreeg. Een vriendengroep die tongetjes rookte, mijmerend over het leven. Over het grote geld dat eentje was aangeboden om met zijn kotter coke te smokkelen. Had hij niet gedaan, ook ‘omdat ze zó een Marokkaantje van de straat pikken die je voor je flikker schiet’.

Van social distancing had niemand op Urk zo te zien gehoord, al nam het programma met een ferme disclaimer wél afstand van de rellen en brandstichting, zondag in de plaats waar Wilders populair is. Geen kritische journalist gehoord, het was in Urk horen, zien en zwijgen.

Meer over