Geen drama en spanning, wél intiem inkijkje in normaal gezin van bijzonder talent

Een kalm en intiem inkijkje in een gezin dat onder bijzondere omstandigheden normaal probeert te functioneren. Het muzikale toptalent Noa Wildschut moet al vroeg op eigen benen staan.

null Beeld
Beeld

Toen documentairemaker Simonka de Jong ruim drie jaar geleden besloot het gezin van viooltalent Noa Wildschut - toen pas 12 jaar oud - te gaan volgen, wist ze natuurlijk niet hoe dat zou uitpakken. Dat de extreem muzikale Noa haar vliegende carrière zou voortzetten, lag wel voor de hand, maar De Jong was vooral geïnteresseerd in de dynamiek binnen het gezin. Noa heeft twee musicerende ouders - houd je dan afstand tot je kind, of zit je er bovenop? En hoe vond Noa's oudere zus Avigal het eigenlijk, zo'n aandachttrekkend wonderkind binnen de familie?

A Family Quartet (***)
Documentaire
Regie: Simonka de Jong
90 min., in 18 zalen.

Waarschijnlijk hoopte De Jong voor haar film op een paar stevige confrontaties tussen de gezinsleden. Maar zowel de ouders als hun puberdochters blijken behoorlijk beheerst; als er al ruzies werden gemaakt, dan in elk geval niet voor de camera. Van onderlinge jaloezie lijkt geen sprake en iedereen heeft het beste met elkaar voor. Irritaties zijn er natuurlijk wel, maar worden al gauw opgelost.

Van spanning en drama moet A Family Quartet het dus niet hebben. Wat overblijft, is een kalm en - op het voyeuristische af - intiem inkijkje in een gezin dat onder bijzondere omstandigheden normaal probeert te functioneren. Terwijl Noa naar het buitenland vertrekt voor optredens (soms alleen, vaak begeleid door haar ouders) en haar debuutalbum bij Warner Classics mag gaan opnemen, werkt Avigal thuis aan haar huiswerk.

De Jong koos voor een observerende aanpak zonder duidende voice-over of interviews. Dat is gewaagd, want het maakt het gemis aan een spanningsboog nog beter voelbaar. Veel vragen blijven onbeantwoord. De belangrijkste: waarom wilde Avigal, die duidelijk ook talent heeft, geen uitvoerend musicus worden?

'Mijn beroep lijkt eenzaam, maar zo voelt het nooit'
De hele wereld over, een nieuwe cd, een film over haar. En violist Noa Wildschut is pas 16. Valt er dan nog wel wat te kiezen? Lees hier een interview met het jonge talent (+).

Onder de perzikhuid gloeit een passie die één keer doorbreekt
Het is D-day voor Noa Wildschut, de 16-jarige violiste uit Hilversum. Lees hier de recensie van Noa Wildschuts Mozart.

Het is jammer dat De Jong niet meer richting heeft weten te geven aan dit gezinsportret; nu overheerst de indruk dat de film niet tot de kern doordringt. Toch zijn veel afzonderlijke scènes interessant genoeg. Dat de druk hoog is voor Noa, wordt goed duidelijk. Opvallend is ook hoe vroeg het muzikale toptalent in sociaal opzicht al op eigen benen moet staan.

De wereld van de klassieke muziek oogt in A Family Quartet behoorlijk kil. Afgezien van de violist Anne Sophie Mutter, die Noa onder haar vleugels neemt, lijkt geen collega-musicus zich om het meisje te bekommeren. Ze wordt nauwelijks aangesproken, laat staan geholpen. Dat is kennelijk het lot van de solist, hoe piepjong ook. Noa kan het zo te zien goed aan, maar het blijft een eenzaam beeld.

Meer over