AlbumrecensieIsles

Geen dance-act die de angst én hoop van deze tijd beter weet te verklanken dan het Ierse duo Bicep ★★★★☆

Het Ierse danceduo Bicep. Beeld Dan Medhurst
Het Ierse danceduo Bicep.Beeld Dan Medhurst

Het is natuurlijk een beetje flauw om in álle nieuwe muziek steeds dat actuele corona-haakje te zoeken. Toch ontkom je er ook niet aan, bij het tweede album van het Ierse danceduo Bicep. De tracks lijken stuk voor stuk voort te komen uit de gezondheidscrisis.

Isles staat vol melancholieke en op de binnenwereld gerichte dance, die toch steeds de deuren lijkt te willen opengooien naar betere tijden. Bicep mixt weemoedigheid en somberte met aarzelende euforie en oplopende temperaturen, en er is op het moment geen dance-act die de emoties beter onder controle heeft.

Bicep is ontstaan uit het danceliefhebbersblog Feel My Bicep, waar vrienden Andrew Ferguson en Matthew McBriar hun liefde voor klassieke house, techno, triphop en garage deelden met gelijkgestemden. Die oorsprong is duidelijk terug te horen op Isles: de tracks zijn warm melodieus en zorgvuldig gecomponeerd, zoals de beste (Britse) dance uit de jaren negentig, van Orbital tot Underworld.

De tien afgemeten tracks hebben steeds een onweerstaanbaar haakje: een kietelende melodie die blijft hangen of een ingenieuze, liefst wat exotische vocale sample uit Malawi of Bulgarije. Apricots en het prachtige slotnummer Hawk bijvoorbeeld zijn tracks met eeuwigheidswaarde, al blijft de progressie uiterst beheerst: je zou soms hopen dat Bicep er eens een harde, ernstig vervormde bas uit zou smijten. Maar het feit dat ze dat nu net niet doen, maakt de muziek misschien wel levenskrachtiger.

Bicep maakte de tweede plaat, na het jubelend ontvangen debuut uit 2017, in een voor de clubcultuur apocalyptisch tijdperk waarin iets als een dansvloer feitelijk niet meer bestaat. Isles is een emotionele omhelzing met het geplaagde club- en festivalpubliek, waarin het vlammetje van de betere mainstreamdance in ieder geval blijft flakkeren.

Bicep

Isles

Dance

★★★★☆

Ninja Tune/Pias

Meer over