nieuws

Geen bioscopen, geen rode loper: het filmfestival van Rotterdam is in 2022 alleen online

De 51ste editie van International Film Festival Rotterdam (IFFR) zal zich geheel online afspelen. Dit maakte de organisatie woensdag bekend. Alhoewel het tiendaagse festival pas op 26 januari aanvangt, anderhalve week na het mogelijke einde van de lockdown, is de situatie vanwege de omikronvariant te onzeker.

Bor Beekman
Het logo van het Filmfestival in Rotterdam voor het Centraal Station. Beeld Tomas Mutsaers
Het logo van het Filmfestival in Rotterdam voor het Centraal Station.Beeld Tomas Mutsaers

Daardoor is het niet mogelijk om een omvangrijk fysiek festival op te tuigen met zaalvertoningen en internationale gasten, aldus de organisatie. IFFR kiest daarom voor een afgeslankte onlinevorm, waarbij een klein deel van de geselecteerde films te zien is voor het Nederlandse publiek. Ook zullen er online gesprekken met regisseurs te volgen zijn.

Of het festival nog steeds opent met Along the Way, de nieuwe film van de Nederlandse regisseur Mijke de Jong, zoals vorige week werd aangekondigd, is niet bekendgemaakt. De programmaonderdelen voor filmexperts, Rotterdam Lab en Cinemart, gaan wel online door. De festivalorganisatie zal in de eerste week van januari meer bekend maken over het verdere, aangepaste programma. Uit het persbericht: ‘IFFR beseft dat deze moeilijke beslissing filmmakers en filmliefhebbers hard raakt.’

Waar het Nederlandse documentairefestival IDFA vorige maand nog net in de (in capaciteit beperkte) zalen kon plaatsvinden, wordt het Rotterdamse internationale filmfestival nu voor het tweede jaar op rij vol getroffen door een lockdown.