De week in boekenWilma de Rek

Geef boekhandels snel toestemming een afhaalloket te openen

null Beeld

Ik heb ook een complottheorie bedacht. Die gaat zo: het land is niet alleen op slot gegooid om het aantal besmettingen omlaag te brengen, maar ook om de vaccinatiebereidheid onder de bevolking te verhogen. Half november peilde I&O Research dat die was teruggelopen tot 60 procent. Van het zorgpersoneel wist zelfs slechts een derde zeker dat het zich laat inenten. Met dergelijke luizige percentages wordt geen groepsimmuniteit bereikt en blijft terugkeer naar het normale normaal lastig. In mijn complottheorie is het kabinet te rade gegaan bij een roedel gedragswetenschappers, die geduldig hebben uitgelegd dat na vijf volle weken isolatie zelfs de grootste twijfelaars niet weten hoe hard ze met opgestroopte mouw naar de GGD moeten rennen: snel erin die spuit, om in godsnaam maar weer naar de Action of de Hema te kunnen.

Of naar de boekhandel natuurlijk. Op Radio 1 vroeg Lara Rense aan dichter Alfred Schaffer, die dinsdag de P.C. Hooftprijs 2021 voor poëzie kreeg toegekend, of hij van mening was dat boekhandels voorzien in een essentiële levensbehoefte. Schaffer noemde ‘essentieel’ een groot woord, maar hij dacht wel dat een boek (‘of het nu een stripboek is of een kookboek’, zei hij erbij – ik vond hem onmiddellijk reuze sympathiek) vertier en verluchtiging kon bieden in een tijd waarin je de deur niet uit mag. ‘Ik kan me voorstellen dat het een noodzakelijk iets is voor mensen die geen zin hebben om tv te kijken maar toch wel afleiding nodig hebben in die zware tijd. Dan is een boek fijn.’

De fysieke winkels mogen niet open maar je kunt nog steeds bij elke boekhandel in Nederland boeken bestellen. Beeld ANP
De fysieke winkels mogen niet open maar je kunt nog steeds bij elke boekhandel in Nederland boeken bestellen.Beeld ANP

Intussen wringen boekhandelaren zich in allerlei bochten om nog iets van hun winkel te redden. De fysieke winkels mogen niet open maar je kunt nog steeds bij elke boekhandel in Nederland boeken bestellen, online (probeer Libris.nl eens, waar 200 lokale boekhandels bij zijn aangesloten; de site is recent vernieuwd) of via de telefoon, waarna ze netjes worden thuisgebracht - door de boekhandelaar of door een lokale koerier.

Zelf ophalen mag niet; pogingen van het boekenvak om toestemming te krijgen voor afhaalloketten bij boekhandels liepen tot dusver op niets uit. Met als gevolg dat de klant die nu bij Primera binnenloopt en om het boek van Obama vraagt, dat daar in grote stapels ligt, wordt weggestuurd met het advies het boek online te bestellen. Een dag later mag hij Obama dan bij diezelfde Primera alsnog ophalen. Een betere illustratie van de onintelligentheid van deze lockdown krijg je niet verzonnen, vinden ook Audax en Primera, die vrijdag bekend maakten dat ze maandag met deze malligheid stoppen.

Hopelijk komt de toestemming voor afhaalloketten snel. Voor enorme rijen hoeft heus niemand bang te zijn; zo populair is lezen niet. Overigens begon de vaccinatiebereidheid deze week al lekker te stijgen.

Meer over