Gecensureerde game bevat wel geschrapte scènes

De gecensureerde versie van het controversiële computerspel Manhunt 2, blijkt wel de gewelddadige scènes te bevatten die verwijderd waren om het spel in de Amerikaanse schappen te krijgen.

Sinds kort ligt de aangepaste versie van de game in Amerikaanse winkels, maar nog geen 24 uur later hebben hackers de verborgen inhoud gekraakt. De scènes die waren geschrapt om het spel in de VS te kunnen verkopen zonder een ‘adult-rating’, blijken dus helemaal niet geschrapt te zijn, maar zijn enkel verborgen gemaakt, zo meldt Dutch Cowboys vrijdag.

In Nederland was afgelopen augustus ophef over de game in de Tweede Kamer. Minister Hirsch Ballin van Justitie kreeg Kamervragen over de verschijning van het spel in Nederland. De inhoud van het spel zou te sadistisch zijn volgens PvdA-kamerlid Dijsselbloem. Minister Hirsch Ballin antwoordde hierop dat de Nederlandse wet geen instrumenten heeft om verschijning van een spel zonder illegale inhoud te verhinderen. Hiermee zou Nederland het eerste land in Europa zijn dat de ongecensureerde versie van het spel zou toestaan.

Zover hoefde het niet te komen. Rockstar, de maker van het spel, zei de critici tegemoet te komen door de extreem gewelddadige scènes te verwijderen. De gecensureerde versie was opnieuw afgekeurd door de Britse filmkeuring, die ook games moet beoordelen.

Wat dit voor invloed heeft op de Europese release, die gelijktijdig met de Amerikaanse release op 31 oktober stond gepland maar voor onbepaalde tijd is uitgesteld, is nog niet bekend.

Meer over