GEACHTE REDACTIE

Voelt Heineken zich werkelijk verantwoordelijk voor 'ons milieu', nu de cadmium-luchtbedden kunnen worden teruggestuurd? Zonder steekproef van de milieu-inspectie was de luchtbedactie niet lek gestoken....

Cadmium-geel

In 1990 ontwikkelde een scheikundig ingenieur aan de TU Delft een milieuvriendelijke vervanger voor cadmium als kleurstof. Als wetenschapsvoorlichter van de TU in Delft besloot ik hieraan een persbericht te wijden.

Heineken trachtte de uitgifte daarvan met alle macht te verhinderen. De directie in Zoeterwoude schakelde daarvoor de toenmalige rector-magnificus Schenk in. Argument was dat Heineken met tienduizend gulden het onderzoek naar de cadmiumvervanger subsidieerde. . . en dus mocht meebeslissen over het bekendmaken van de resultaten.

Naar mijn mening ging het maatschappelijk (milieu)belang echter boven het belang van de bierbrouwer. Omdat bierbrouwers gewend zijn om druk op de ketel te zetten, maakte ik het goede nieuws snel bekend. Mij leverde het een berisping op van Schenk. Hier werd immers een 'derde geldstroom project' ondergraven.

Helaas rouleren zeven jaar na de ontwikkeling van de milieuvriendelijke gele kleurstof de cadmium-kratten nog steeds. Zouden die luchtbedden werkelijk - en op een milieuvriendelijke manier - worden vernietigd? Of duiken ze straks op op verre stranden?

LEIDERDORPRon Korevaar

Emplacement

Stadsdeel Watergraafsmeer bindt terecht de strijd aan tegen geluidsoverlast (de Volkskrant, 29 april). Bewoners in de Watergraafsmeer klagen al jaren over geluidsoverlast van de NS.

De weigering van het stadsdeel om vergunning te verlenen voor het rangeren van treinstellen, kan voor NS niet als een verrassing komen. Toch moet het mogelijk zijn om partijen bij elkaar te brengen. Vertrek van NS brengt verlies van arbeidsplaatsen en hoge investeringen met zich mee. Het stadsdeel heeft met zijn afwijzende houding zich ten onrechte star opgesteld.

Het spoorwegemplacement meet 45 hectare. Mijn voorstel is om over het emplacement heen te bouwen. Aan de geluidsoverlast kan zo een einde worden gemaakt en er kunnen tweeduizend woningen worden gebouwd!

De toename van het aantal inwoners met vierduizend vergroot het draagvlak voor voorzieningen als openbaar vervoer, winkels en sportmogelijkheden, die het stadsdeel maar met moeite kan handhaven.

AMSTERDAM Kees de Heus

Dylan

ln 'Woodstock wordt omgespit tot muzikaal park' (de Volkskrant, 26 april) wordt vermeld dat Bob Dylan optrad tijdens het legendarische Woodstock-festival op 15, 16 en 17 augustus 1969. Niets is minder waar: op 13 augustus van dat jaar scheepte Dylan zich in op de Queen Elisabeth II om een transatlantische tocht te combineren met een optreden op het Isle of Wight-festival veertien dagen later. Waarschijnlijk bent u in de war met de Woodstock-editie 1994, waar Dylan wél acte de presence gaf.

ZEISTJohn Sanders

Meer over