DagboekElizabeth Grant of Rothiemurchus (1797-1885)

Gastheer werkt imposante hoeveelheden wijn weg

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Stilleven, 1647, Collectie Hermitage, St. Petersburg. Beeld Getty
Stilleven, 1647, Collectie Hermitage, St. Petersburg.Beeld Getty

Ierland, 23 juni 1842

Het diner bij de heer en mevrouw Agar is het gesprek van de dag. Het is deels door hem bereid en wordt geheel en al door hem opgediend, want ze hebben alleen een meid op blote voeten die al het werk doet. Als de gasten binnenkomen, treffen ze mevrouw Agar bij een reeds gedekte tafel in de salon: vijf of zes messen en vorken per bord, drie of vier wijn­glazen, een verrijdbaar dientafeltje vol flessen en nog een ander vol borden.

Zou iemand in de hal kijken, dan zou hij een glimp opvangen van een manchet en een magere hand die een sauskan of schotel aanreikt. Dan brengt de heer des huizes het vlees binnen en kan de maaltijd beginnen.

Om de haverklap wordt er op de deur geklopt en neemt de heer Agar een nieuwe schotel in ontvangst, in ruil voor een leeg exemplaar. Hij verruilt de vuile borden voor schone, stapelt de vuile op onder zijn stoel en voert ondertussen een hoogst onderhoudende conversatie, die nu eens grappig is en dan weer ­serieus, en altijd gevat.

Hij heeft een enorme eetlust en werkt hoeveelheden wijn weg, die een ander zouden vloeren. Aan rust doet hij niet; twee uur slaap is het maximum voor hem. Vaak maakt hij nachtenlange wandelingen in plaats van naar bed te gaan, behoorlijk getikt.

Elizabeth Grant of Rothiemurchus (1797-1885), Schotse landeigenaar in Ierland. Ingekort fragment uit The Highland Lady in Ireland. Canongate, 1991.

Meer over