Gast luist Catherine Keijl erin met verzonnen drama

Worden kandidaten voor het RTL 4-programma Catherine serieus geselecteerd, of kan iedereen met een sensationeel verhaal doordringen tot de televisiestudio van Catherine Keijl?...

Van onze verslaggever

Fokke Obbema

AMSTERDAM

Tichem, die zijn dagelijkse bestaan vult met vrijwilligerswerk, heeft zo'n 'vreselijke' ervaring met een verdwenen oom. 'Ik weet dat het een heel moeilijk, emotioneel onderwerp is. Daarover kun je niet zomaar iedereen op televisie laten praten.' Hij besloot de makers van Catherine een lesje te leren.

Tichem meldde zich telefonisch bij de redactie aan als een 'bewust spoorloze' kunstenaar die zijn ouders al tien jaar niet meer onder ogen wenste te komen.

Hij stelde zich voor onder zijn eigen naam, maar vroeg in het programma te mogen optreden onder de schuilnaam 'Vincent', met een blonde pruik op en met zijn rug naar het publiek. Naar eigen zeggen was hij 'binnen een minuut' gecast.

De redactie van het programma toonde zich onmiddellijk enthousiast voor zijn verhaal, 'zonder verder iets te controleren'. In de studio had Catherine Keijl hem gezegd het 'geweldig' te vinden dat hij er was. Tichem deed zijn 'rolletje', en de uitzending vond vorige week donderdag plaats.

De redactie van Catherine reageert geschokt op de bekentenis van Tichem. 'Dit is voor het eerst dat we zoiets meemaken', zegt producent Hans Dekker. Jaarlijks heeft hij tweeduizend gasten in tweehonderd uitzendingen. Die worden door een redactie van negentien man zorgvuldig gescreend, verzekert Dekker.

Bij Tichem is dat eveneens gebeurd. Van razendsnelle casting was volgens Dekker geen sprake. 'Twee redacteuren hebben, ieder afzonderlijk, zijn verhaal aangehoord en vonden dat geloofwaardig. Hij had een plausibele uitleg. We hebben over een periode van twee weken zes keer uitgebreid telefonisch contact gehad', zegt Dekker. Mensen in de omgeving van Tichem, die gewoon in het telefoonboek staan, zijn niet benaderd. 'Wij geloofden hem. Dit is uiterst vervelend. Maar als er mensen zijn die ons willen belazeren en goed kunnen toneelspelen, dan kan dat natuurlijk altijd.'

Meer over