García Márquez ondergaat in L.A. behandeling tegen kanker

Gabriel García Márquez is ernstig ziek. De Colombiaanse schrijver, die lijdt aan lymfenkanker, heeft in een ziekenhuis in Los Angeles een behandeling ondergaan en zich daarna teruggetrokken in zijn huis in Mexico-Stad....

De 72-jarige García Márquez werd afgelopen zomer al opgenomen in een kliniek in zijn geboorteland, waar de officiële diagnose luidde: algehele uitputting. In 1992 onderging hij een operatie waarbij een longtumor werd verwijderd.

De Nobelprijswinnaar heeft zijn privé-leven altijd goed afgeschermd. Hij heeft dan ook de behandelende artsen verboden medische bulletins aan de pers te verstrekken. Als gevolg daarvan wemelt het in de Mexicaanse en Colombiaanse pers van de speculaties over zijn gezondheid.

Eerder dit jaar las García Márquez in Spanje een eerste hoofdstuk voor van de autobiografie waaraan hij al enkele jaren werkt. Hij vertelde dat hij zes delen van elk 400 pagina's op stapel heeft staan. Onder de titel Leven om het te vertellen: 'Ik heb de indruk dat ik alleen geboren ben en leef om iets te vertellen te hebben.'

De publicatie van het eerste deel van de omvangrijke autobiografie wordt in de loop van het komende jaar verwacht. Daarnaast werkt hij aan een nieuwe bundel verhalen, waarvan het eerste, In augustus zien we elkaar, afgelopen voorjaar in Spanje is gepubliceerd.

De afgelopen jaren heeft García Márquez veel energie gestoken in journalistiek werk, zijn oorspronkelijke vak. Hij kocht het Colombiaanse weekblad Cambio, dat hij leidt als hoofdredacteur en waarin hij grote reportages publiceert.

Meer over