Review

Games: halva-Pokémon in een 3D-vermomming

Om de 3DS aan de man te brengen, zijn draagbare spelcomputer met dieptewerking, heeft Nintendo sinds de introductie in maart vorig jaar al veel van zijn grote kanonnen en klassiekers in stelling gebracht. Na Zelda, Super Mario, Starfox en Pilotwings moest onvermijdelijk het moment aanbreken dat de Pokemon van stal werden gehaald.

Nieuwe Pokemon in oude zakken. (Beeld Nintendo) Beeld
Nieuwe Pokemon in oude zakken. (Beeld Nintendo)

Helaas voor de fanatieke Pokémon-fans heeft Nintendo niet teruggegrepen op het allerbeste wat het pokéniversum te bieden heeft. Super Pokémon Rumble is de 3D-bewerking van een titel die in 2009 als WiiWare werd uitgebracht - de kleinere spellen die in de webwinkel voor Nintendo's spelcomputer zijn te downloaden.

Super Pokémon Rumble voelde nooit aan als een volwaardige Pokemon-game en dat geldt ook voor deze 3DS-versie. Je speelt er met Toy Pokémon, opwindbare speelgoedvarianten op de echte Pokémon. Anders dan bij de volwaardige games kies je niet een wezentje dat het hele spel meegaat, maar ruil je de Pokémon voortdurend in voor creaturen met betere vaardigheden.

Deze 'lite'-aanpak leidt er toe dat het verzamelen van Pokémon, een van de belangrijkste en leukste uitdagingen van de volwaardige games, een tamelijk zinloze exercitie is ondanks een aanbod van 600 Toy Pokémon. In de verschillende levels zit ook nog eens weinig variatie, met weinig uitstapjes en zijpaden.

Vechten in Super Pokémon Rumble behelst niet meer dan eindeloos op de A- en B-knoppen drukken. Er komt weinig strategie bij kijken, dan bij het schaar-steen-papier-principe van een echt Pokémon-game.

De introductie van nieuwe spelmodi als Battle Royale en Team Battle voegen weinig toe. Je kunt verslagen Pokémon en zelfs eindbazen bij je privélegertje inlijven. De eindbazen zijn trage wezens die makkelijk zijn te treffen, maar wel met een groot herstelvermogen wat ze moeilijk te verslaan maakt.

Er is een spelvariant voor de solospeler en voor twee gamers die samen kunnen optrekken. Bezitters van Super Pokémon Rumble kunnen via StreetPass (spontane netwerken als die ontstaan als 3DS-apparaten elkaar passeren) elkaar uitdagen en elkaars Mii-personage bekijken (de avatar die spelers aanmaken). Daarmee zijn de extra's die een 3DS biedt wel zo'n beetje uitgeput. Omdat je in Super Pokémon Rumble grotendeels vanuit de lucht op het slagveld blikt, levert het 3D-beeld weinig meerwaarde.

Super Pokémon Rumble is er - zoals ze dat zeggen - eentje voor de fans. Maar ook die zullen snel teruggrijpen naar de cartridges met Pokémon White of Black erop.

Super Pokémon Ramble (Ambrella/Nintendo)
Uitgebracht voor de Nintendo 3DS
Geschikt bevonden voor 7 jaar en ouder (PEGI)

null Beeld
Meer over