Review

Games: groeten uit Boletaria

Net zoals een heel katern op zaterdag bij lange na niet genoeg ruimte biedt om alle verschenen boeken te bespreken, zo scheidt de gamesbranche meer titels af dan een recensent menselijkerwijs kan verstouwen. Daarom deze week de Grote Games Herfst Inhaal Week (GGHIW).

Een grote griezel ontwaart in Demon's Souls een snack: de speler. Beeld
Een grote griezel ontwaart in Demon's Souls een snack: de speler.

In de GGHIW komen de computerspellen aan de orde die nog op de zomerstapel lagen.

We trappen af met Demon's Souls, een titel voor de PlayStation 3 waarin de speler zieltjes moet winnen. Normaal is dat een misschien moreel een niet altijd even kiese bezigheid, maar nooit vloeit er zo veel bloed bij als in dit spel.

De enige troost is dat je zieltjes verzamelt van demonen die het duistere, sombere, middeleeuws aandoende rijk Boletaria onveilig maken - tenzij een speler niet goed op zijn tellen past, want dan gaat hij zelf voor de bijl. In Demon's Souls is daar weinig voor nodig: een fractie van onoplettendheid en je kunt het level opnieuw beginnen. Demon's Souls is niet moeilijk: het is idioot moeilijk, op het onmogelijke af.

Demon's Souls is in Japan gemaakt en zou oorspronkelijk vanwege de complexiteit ongeschikt zijn geacht voor de import. Een campagne van Engelse gamesbladen heeft er naar eigen zeggen toe geleid dat uitgever Namco Bandai het spel alsnog heeft laten vertalen en naar Europa heeft gebracht.

Wie het loodje legt in Demon's Souls, mag weer van voorafaan beginnen in het laatste level, maar als geestverschijning. Versla een van de grote vijanden en je krijgt je stoffelijke omhulsel weer terug.

De wapenuitrusting van de strijders in Demon's Souls is beperkt tot zwaarden en speren - van klein tot monsterlijk groot - en bepantsering - van naadje tot onoverwinnelijk. Maar een dolende demonenjager kan ook geplet worden door kolossale bollen die van een trap denderen of de middeleeuwse variant op de bermbom.

Bijzonder is de manier waarop online spelen in Demon's Souls is verwerkt. Als andere online sneuvelen, laten ze niet alleen een bloedvlek achter, maar zien de achterblijvers hoe ze aan hun einde zijn gekomen. Daar kunnen spelers hun voordeel mee doen, door ervoor te zorgen dat ze niet dezelfde fout maken.

Nog een aanrader achteraf van de stapel zomergames: Spider-Man: Shattered Dimensions. De meeste titels waarin deze web spinnende superheld figureert werden uitgebracht om samen te vallen met de première van een Spider-Man-film.

Games naar films zijn als Gods wegen ('...duister en zelden aangenaam', Bob den Uyl), maar dit avontuur van 's werelds beroemdste spinneman heeft daar dus geen last van.

Uniek aan Shattered Dimensions is dat het niet een spel is, maar eigenlijk vier, elk met een eigen kleur, toon en uiterlijk. De verklaring daarvoor is dat tijdens een schermutseling met aartsgemenerik Mysterio 'tafel van orde en chaos' op de grond is gekletterd, waardoor er vier werelden zijn ontstaan met elk een eigen soort Spider-Man.

Zo kun je als Spider-Man in dejaren dertig van de vorige eeuw terechtkomen, in de jaren van de grote depressie. Spider-Man 2099 speelt zich daarentegen af bijna een eeuw na het hier en nu, wat ook weer uniek decors oplevert.

Elke wereld biedt zijn eigen uitdagingen, zijn eigen tegenstanders, hoewel aan de vechtbewegingen van Spider-Man per dimensie niets verandert - wat op zich geen probleem is aangezien de spinneman er over vijftig soorten slagen, uithalen, stompen en trappen beschikt.

Het is de aankleding en het idee van vier verschillende dimensies dat Shattered Dimensions redt, want er zit wel veel herhaling in het spel. Voor de fans derhalve en ieder ander die Boletaria even wil ontvluchten.

Demon's Souls is uitgebracht voor de PlayStation 3 en geschikt voor 16 jaar en ouder. Spider-Man: Shattered Dimensions is voor vrijwel alle (draagbare) spelcomputers (op de PSP na) en de pc verschenen en goedgekeurd voor 12 jaar en ouder.

Mijn koninkrijk voor een groter zwaard. Beeld
Mijn koninkrijk voor een groter zwaard.
Spider-Man zoals we hem niet kennen uit de film. Beeld
Spider-Man zoals we hem niet kennen uit de film.
Spider-Man spint niet alleen een web. Beeld
Spider-Man spint niet alleen een web.
Meer over