Review

Games: Fawlty in een über-Brits fabeltje

Benieuwd wat Basil Fawlty, de stuntelende hoteleigenaar uit de tv-serie Fawlty Towers, dezer dagen uitvreet? Hij is een lakei in een sprookjesrijk dat het decor vormt van het computerspel Fable 3.

In Fable 3 vechten de hoofdrol spelers met het blanke zwaard en magische krachten. (Beeld Microsoft) Beeld
In Fable 3 vechten de hoofdrol spelers met het blanke zwaard en magische krachten. (Beeld Microsoft)

De rol van leipe lakei is John Cleese, de acteur die van Fawlty een cultureel icoon maakte, op het lijf geschreven. Hij levert constant besmuikt commentaar op het handelen van de prins (of prinses) die hij moet dienen.

Cleese is niet de enige beroemdheid die zijn stem heeft gegeven aan een van de hoofdfiguren uit Fable 3. Wie goed luistert herkent komiek en presentator Stephen Fry, een narcistische scherpschutter die door een magische gave voor eeuwig jong blijft.

En toen was het budget voor beroemde stemmen nog niet op. Sir Ben Kingsley (o.a. Gandhi, Schindler's List) is een rebellenleider, Simon Pegg (Star Trek) een krijger met ADHD en Michael Fassbender (300) als boosaardige koning.

De sterrencast geeft een aardig idee van de mankracht en middelen die is gestoken in deze derde editie van Fable, een serie rollenspellen (role-playing games) uitgebracht voor Microsofts Xbox 360.

Anders dan de conventionele rollenspellen legt Fable 3 de focus op actie en interactie in plaats gemier met statistieken. Het spel laat zich ook makkelijker bedienen dan een doorsnee-rpg: geen gepriegel in overbevolkte uitklapmenu's met alle mogelijke opties. Het gaat bij Fable 3 meer om wat je doet, dan hoe je doet - zoals de constante keuze tussen goed en kwaad.

Het spel valt in twee delen uiteen. In het eerste trek je er als zoon of dochter van de held uit Fable 2 op uit om een leger te smeden dat de inslechte koning van Albion - je broer Logan - moet verdrijven.

Dat Logan een ongelooflijke tiran is, voor wie de bloedband niets betekent, blijkt wel uit het feit dat hij je al na vijf minuten voor een moreel dilemma plaatst: of het hoofd van je vriendinnetje of de executie van een handvol burgers dat heeft gewaagd te klagen over zijn beroerde lot. De keuzes die de speler maakt, beïnvloeden het verloop van het spel.

In het tweede deel van Fable 3 belandt de speler op de troon en dan blijkt hoe moeilijk het is om een koninkrijk te besturen, aan het begin van het geïndustrialiseerde tijdperk. De neiging is groot om gezeur en revoltes te onderdrukken met Loganeske maatregelen.

Lionhead, de studio van de geridderde Britse ontwikkelaar Peter Molnyeux, heeft een uiterst toegankelijk actie-rollenspel gemaakt.

Zeker in het begin ligt het tempo laag en moet de speler zich door een clichématig verhaal slaan, maar uiteindelijk onthult de game zijn diepere lagen.

Het is mogelijk om je te beperken tot de hoofdlijnen - de opstand tegen de despotische Logan - maar er zijn tal van extra queesten die Fable 3 interessant maken. Dat geldt ook voor tal van elementen, zoals een zwaard dat groeit naarmate je meer tegenstanders velt en tal van magische spreuken.

Fanatieke rpg-spelers zullen Fable 3 te makkelijk vinden. Zo kun je nauwelijks verdwalen dankzij een spoor van sterretjes dat laat zien hoe je moet lopen.

Qua aankleding blijft de game ook achter bij andere spellen, zoals Mass Effect (dat het wel iets gemakkelijker heeft aangezien dat verhaal zich in de verre toekomst afspeelt). Hier en daar duiken ook lelijke bugs op.

Die kleine manco's staan een plezierige ervaring niet in de weg, met een game die de Britse stiff upper lip met trots draagt.

Om Basil Fawlty te citeren: 'Ah! Een tevreden klant. Die zouden we moeten laten opzetten.'

Fable III (Lionhead / Microsoft)
Uitgebracht voor Xbox 360 (eind volgend jaar verschijnt de pc-versie)
Geschikt bevonden voor 16 jaar en ouder (PEGI)

null Beeld
null Beeld
Net als ieder ander sprookje heeft ook Fable 3 zijn fantasiewezentjes. Beeld
Net als ieder ander sprookje heeft ook Fable 3 zijn fantasiewezentjes.
Het zwaard van het hoofdpersonage in Fable 3 groeit met diens prestaties mee. Beeld
Het zwaard van het hoofdpersonage in Fable 3 groeit met diens prestaties mee.
Meer over