Games en gadgets: de trends voor 2012

Voor liefhebbers van games was 2011 een uitstekend jaar, waarbij vooral in de laatste maanden veel grote titels verschenen. 2012 belooft er een schepje bovenop te doen, met nog meer titels én nieuwe spelcomputers. Ook gebruikers van tablets en smartphones kunnen nieuwe gadgets verwachten. De te verwachten trends van dit jaar, in willekeurige volgorde.

2011 was het jaar van de iPad 2. Wordt 2012 dat van de iPad 3? Beeld reuters
2011 was het jaar van de iPad 2. Wordt 2012 dat van de iPad 3?Beeld reuters

Nieuwe tablets
2011 was het jaar van de tablets, en de verwachtingen voor dit jaar zijn dan ook hooggespannen. De geruchtenmachine over de nieuwe iPad van Apple draait op volle toeren. Een officiële releasedatum voor de iPad 3 is er niet, maar experts lijken uit te gaan van een lancering in februari of maart van dit jaar. Interessant zal het ook worden om te zien hoe de concurrenten zich staande gaan houden. Zo brengt softwaregigant Google waarschijnlijk in de eerste helft van dit jaar een eigen tablet op de markt, die wordt geproduceerd door LG. Verder kunnen we komend jaar ook de eerste tablets verwachten die op Windows 8 draaien.

Tomb Raider
De avonturier en archeologe Lara Croft geldt nog steeds als één van de bekendste game-iconen ooit. Helaas is de Tomb Raider-serie zelf enigszins in verval geraakt door een gebrek aan vernieuwing. De delen die de afgelopen jaren verschenen, kenmerken zich door hetzelfde klim- en klauterwerk als het origineel uit 1994. In het nieuwste deel dat in 2012 verschijnt - dat simpelweg Tomb Raider heet - breekt uitgever Crystal Dynamics radicaal met die traditie. Lara Croft is ditmaal een vrij onzeker 21-jarig meisje dat een schipbreuk heeft geleden en haar weg op een mysteieus eiland moet zien te vinden. Verwacht in het vierde kwartaal van 2012.

Wii-U
Is het een nieuwe console, of slechts een accessoire voor de nieuwe Wii? De aankondiging van de Wii-U in het voorjaar van 2011 zorgde voor enige verwarring. Maar al snel kwam Nintendo met het verlossende woord: de Wii-U wordt een volledig nieuwe spelconsole. Het zal de eerste console van Nintendo zijn die beelden in HD-kwaliteit kan weergeven. De Japanse spelgigant werkt daarmee een grote achterstand op concurrenten Sony en Microsoft weg, die die beeldkwaliteit met hun huidige generatie spelcomputers al bieden. Het meest opvallende aspect van de Wii U is echter de controller: die heeft de vorm en eigenschappen van een tablet, waarop beelden worden getoond die los staan van de beelden op het tv-scherm. De controller kan ook dienst doen als e-reader.

Call of Duty 9
Het is inmiddels een traditie: een nieuw jaar, een nieuwe Call of Duty. En dat de nieuwe aflevering van de oorlogsgame opnieuw alle records gaat breken lijkt een veilige voorspelling te zijn. Dat gebeurde ook met de voorgaande delen, die met grote media-evenementen en nachtelijke winkelopeningen werden gelanceerd. Over de inhoud van deeltje negen is nog niets bekend, maar de game zal dan ook pas in het vierde kwartaal verschijnen. Wij gokken op een nog beter gefinetunede stand voor meerdere spelers. Over veilige voorspellingen gesproken...

Playstation Vita
2012 lijkt het jaar te worden van de nieuwe generatie spelcomputers. Want behalve de nieuwe Wii van Nintendo kunnen we ook een nieuw apparaat van Sony verwachten: de Playstation Vita, die op 22 februari in Europa en de VS zal worden uitgebracht. Het is een draagbare spelcomputer met een aanraakscherm, bewegingsgevoelige besturing en twee analoge sticks. Er zal zowel een Wifi- als een iets duurdere 3G-versie verschijnen. Er kunnen ook spellen van Vita's voorganger PlayStation Portable op worden gespeeld.

Mass Effect 3
De space-opera Mass Effect 2 was een groot succes in 2011. Het is een rollenspel van spelontwikkelaar BioWare waarbij de speler in de huid kruipt van ruimtesoldaten. Deel drie verschijnt in maart van dit jaar, en zal het mogelijk maken om het opgeslagen personage uit het vorige deel over te zetten. Ook zal de Xbox 360-versie van de game voor het eerst in de serie gebruik gaan maken van Kinect, de speciale besturingsmethode die gebruik maakt van lichaamsbewegingen en stemcommando's.

Bioshock: Infinite
De grootste kracht van Bioshock 2, een eerstepersoons schietspel, vormden de omgevingen. De speler werd letterlijk ondergedompeld in de onderwaterstad Rapture, die na een klassenstrijd is veranderd van een utopie in een dystopie. De game ontving wereldwijd lof voor de sfeer die het wist neer te zetten. In het dit jaar verschijnende Bioshock: Infinite zoekt ontwikkelaar Irrational Games het hogerop: de Rapture is vervangen door Columbia, een stad die hoog in de lucht wordt gehouden met behulp van blimps en luchtballonnen.

iPhone 5
Bijna iedereen dacht dat hij zou worden aangekondigd, afgelopen najaar: de iPhone 5. Maar in plaats daarvan bleek de langverwachte mysterieuze persconferentie - waar Apple patent op lijkt te hebben, te gaan over de nieuwste editie van de iPhone 4. Maar dit jaar kunnen we dan toch echt deel 5 verwachten. Die zal volgens de geruchten iets groter zijn (een 4-inch screen). Voor officiële gegevens zullen we moeten wachten op de volgende 'mysterieuze' persconferentie van Apple. Deze keer zonder oprichter Steve Jobs, die in oktober vorig jaar overleed.

Een 'nieuwe' Lara Croft in 2012 Beeld
Een 'nieuwe' Lara Croft in 2012
Wordt de nieuwe Nintendo Wii net zo revolutionair als zijn voorganger? Beeld reuters
Wordt de nieuwe Nintendo Wii net zo revolutionair als zijn voorganger?Beeld reuters
Nieuwe 'handheld' van 2012: de Playstation Vita. Beeld ap
Nieuwe 'handheld' van 2012: de Playstation Vita.Beeld ap
Meer over