Review

Games: een walhalla voor wegpiraten

De verkeerspolitie van Seacrest moet het gelukkigste korps op deze aardkloot zijn. Welke agenten kunnen zeggen dat ze snelheidsmaniakken op de hielen mogen zitten in een Lamborghini Reventon of Bugatti Veyron Super Sport Interceptor?

Door Peter van Ammelrooy
De politie van Seacrest vliegt soms voorbij in Hot Pursuit - letterlijk. (Beeld Criterion / EA) Beeld
De politie van Seacrest vliegt soms voorbij in Hot Pursuit - letterlijk. (Beeld Criterion / EA)

Dat is heel andere koek dan de huis-, tuin- en keuken-Saabs, -Volvo's en -Mercedessen waarin de lange arm van de wet in Nederland zich voortbeweegt.

Let wel: Seacrest is een fictieve stad in het computerspel Need For Speed Hot Pursuit waarvan de scheppers de hand met wel meer zaken lichten. Zoals auto's die zijn uitgerust met elektromagnetische pulsgranaten, waarmee ze tijdens races de elektrische circuits in andere auto's kunnen verlammen.

Hot Pursuit is de zestiende titel in de Need For Speed-reeks, een serie computerspellen die vaker van karakter verandert dan Joran van der Sloot van alibi. De ene keer laat Need For Speed rubbersporen achter op afgesloten racecircuit, de andere keer kunnen gamers eindeloos rondrijden in een vrije omgeving zonder dat ze een tegenstander of -ligger bespeuren.

Met Hot Pursuit keert de reeks min of meer terug naar zijn wortels, met wedstrijden waarbij de deelnemers niet alleen elkaar moeten passeren, maar ook zorgen dat ze uit handen blijven van de politie.

Dat valt om de dooie dood niet mee. Niet alleen beschikt het korps van Seacrest over een exotisch wagenpark, met wagens waar ze in Miami Vice alleen maar van konden dromen. De verkeersagenten hebben ook de automobiele variant op de license to kill van James Bond: ze mogen alles doen om ontregelde weggebruikers in het gareel te krijgen. Menige wegpiraat strijkt het vaantje in een moesson van rondvliegend blik en glas.

Dat het verkeersreglement in Seacrest tot krankzinnige proporties is opgerekt en dat het spel af en toe de draak steekt met de natuurwetten (zoals de zwaartekracht) wil niet zeggen dat spelers in Hot Pursuit maar in het wilde weg kunnen rondscheuren. Er is wel degelijk stuurmanskunst vereist om uit de berm te blijven of de spijkermat van de politie te omzeilen.

De makers bij studio Criterion hebben de perfecte balans gevonden tussen een serieuze autosimulator en racespel zoals je dat in de speelhal vindt. Hot Pursuit steekt rivalen als Blur en Split/Second, die ook dit jaar uitkwamen, naar de kroon. Het spel geeft je een kleine kontje mee als je van het parcours afdendert, maar niet tè veel. Je moet wel rijden.

Electronic Arts' jongste racegame schittert ook online. Maximaal acht man/vrouw kunnen via internet tegen elkaar racen, in twee teams van coureurs en politieagenten. Die laatste groep moet samenwerken om zo veel mogelijk wegpiraten in de berm zien te duwen of met een wegversperring tot stilstand te dwingen. De wegpiraten kunnen bij het behalen van genoeg punten door zo'n blokkade rammen of de banden van achtervolgers lek schieten.

Het is ook mogelijk om online te zien hoe vrienden en bekenden het er in een bepaalde race van af hebben gebracht en dan die race onmiddellijk ook op je eigen pc of spelcomputer over te doen - met als grote uitdaging een betere tijd neer te zetten.

Er is niets bevredigenders dan tegenstanders een paar honderd meter verderop met volle vaart op een vrachtwagen zien te knallen, waarna jij luttele seconden later de smeulende bergjes schroot in je achterspiegel laat.

De mannen van Top Gear, het wekelijkse hoogtepunt voor autofanaten, mogen dan op de televisie hoog opgeven van het realisme van Sony's wagensimulator Gran Turismo - als de studiolampen gedoofd zijn zullen ze eerder in Hot Pursuit nóg een Reventon in de puin rijden.

Need For Speed: Hot Pursuit (Criterion / Electronic Arts)
Uitgebracht voor Xbox 360, PlayStation 3, Windows, Wii, iPhone/iPad
Geschikt bevonden voor 7 jaar en ouder (PEGI)

undefined

null Beeld
null Beeld
null Beeld
null Beeld
Bien sur: de politie van Seacrest is ook een talenwonder. Beeld
Bien sur: de politie van Seacrest is ook een talenwonder.
Het betere bochtenwerk in Need For Speed: Hot Pursuit. Beeld
Het betere bochtenwerk in Need For Speed: Hot Pursuit.
Meer over