Games compenseren daling verkoop muziek voor winkelier

De resultaten van de muziekindustrie zijn in de eerste helft van het jaar gekrompen door lager consumentenvertrouwen en concurrentie van illegale markten.

ANP

De NVPI, de brancheorganisatie van de entertainmentindustrie op het gebied van audio, video en interactieve producten, maakte dat maandag bekend. De omzet van de sector als geheel kwam in de eerste helft van dit jaar ruim 13 procent hoger uit op 514,1 miljoen euro.

Vrije tijd
Het spelen van games is in korte tijd uitgegroeid tot een van de meest beoefende vrijetijdsactiviteiten. Vooral de zogenoemde console games (plus 39 procent tot een omzet van 115,2 miljoen euro) en de daarbij behorende hardware (plus 62 procent tot 118 miljoen euro) zorgden voor groei.

Op het gebied van muziek daalde de omzet, alleen via het internet gedownloade muziek laat een hogere omzet zien. Maar er worden zoveel muziek en films illegaal op het internet aangeboden, dat het de ontwikkeling van de legale markt in de weg staat, stelt de NVPI. De organisatie roept daarom internetproviders op maatregelen te treffen.

De omzet van Nederlandse muziek steeg in de eerste helft van het jaar met bijna 10 procent. Vooral artiesten als Alain Clark, Nick & Simon en Anouk vinden gretig aftrek. De NVPI verwacht dat de stijgende lijn zich in de tweede helft van het jaar doorzet met nieuwe albums van onder meer Jan Smit en Marco Borsato.

Bluray
Op het gebied van films valt op dat films op een zogenoemde blu-ray disc, een geavanceerde dvd, veel vaker werden verkocht. Een op de tien verkochte nieuwe speelfilms staat op een blu-ray disc. De stijgende trend zal zich volgens de NVPI doorzetten in de tweede helft van het jaar. Dan komen ook films uit als Dark Knight en Mamma Mia!.

Meer over