QuizKunst

Ga mee op speurtocht langs geïsoleerde kunstenaars

De Volkskrant heeft een digitale reis (met opdrachten) ontwikkeld die langs kunstenaars in hun atelier leidt. En natuurlijk is er een prijs te winnen.

Anna van Leeuwen
null Beeld Sophia Twigt
Beeld Sophia Twigt

Beeldend kunstenaars doen, ook als hun geen restricties zijn opgelegd, meestal al aan sociale onthouding. Soms is er een assistent of een model, maar de rest van de tijd is er stilte in het atelier. Concentratie.

Zo’n solitair beroep heeft in deze tijd grote voordelen, zo bleek uit een fascinerende grafiek die The New York Times vorige maand maakte: beeldend kunstenaars bleken bijna de laagste kans te hebben om beroepshalve besmet te raken. Alleen houthakkers waren nog ‘veiliger’.

Wie zo’n kunstenaarsatelier bezoekt, om over een kunstenaar te schrijven bijvoorbeeld, voelt meteen dat er een balans wordt verstoord. De stilte wordt verbroken, de huishouding wordt ontregeld. Het brandschone ‘gastenkoffiekopje’ moet in gebruik genomen of er blijkt maar één soort thee te zijn, de lievelingssmaak van de kunstenaar.

Bij deze functionele sociale onthouding is sprake van baas boven baas. Er zijn kunstenaars geweest die voor korte of langere tijd geheel waren teruggeworpen op een allenig bestaan. Uit vrije keuze, door ziekte of een beetje van allebei. In september 1889 schrijft Vincent van Gogh vanuit de psychiatrische inrichting in Saint-Rémy-de-Provence aan zijn broer Theo: ‘En ik weet al bij voorbaat dat ik op de dag dat ik enig succes zal hebben, zal verlangen naar mijn eenzaamheid en wanhoop van hier, toen ik door de ijzeren tralies van mijn cel de maaier beneden in het veld zag. Geen kwaad zonder baat.’

Giorgio Morandi, die meestal in zijn atelier naar zijn collectie potjes en vazen zat te turen, had alvast een tip: ‘Men kan de hele wereld over reizen en toch niets zien. Om tot inzicht te komen is het niet nodig veel te zien, maar om goed te kijken naar wat men ziet.’

Deze kunstenaars, de grondig geïsoleerde types, zijn nu onderwerp van een uitgebreide online kunstspeurtocht die V voor u heeft gemaakt. In dertien opdrachten dagen we u uit antwoorden te vinden op vragen die te maken hebben met kunstenaars Giorgio Morandi, Yayoi Kusama, Vincent van Gogh, Pierre-­Auguste Renoir en Frida Kahlo.

Meedoen kan t/m 15 mei 2020. Als u een antwoord instuurt maakt u kans op hogekwaliteitprints van de unieke illustraties die Sophia Twigt speciaal voor de speurtocht maakte. Ga naar www.volkskrant.nl/kunstreis.

Meer over