InterviewMenno Krivokutya

Frontman Waltzburg: ‘Wij houden de klassiekers in ere’

Waltzburg staat op 7 december in het voorprogramma van Kensington.

De vijfkoppige band Waltzburg was eerder bekend als Wolves Dressed in Sheep. Beeld Jessie Kamp
De vijfkoppige band Waltzburg was eerder bekend als Wolves Dressed in Sheep.Beeld Jessie Kamp

Zeshonderd nieuwe namen had Menno Krivokutya (29) voor zijn Nijmeegse indieband bedacht. ‘Als Wolves Dressed in Sheep werden we voortdurend verkeerd aangekondigd’, verklaart de zanger en gitarist. ‘Dan hoorde je weer zo’n presentator: ‘Hier zijn de Sheeps dressed in wolves!’ Dat moest dus anders.’ Kanto (een regio in de Pokémonwereld), Noble Prize: alles wat hij op tv en in kranten was tegengekomen en leuk klonk, was een potentiële nieuwe bandnaam.

Na een weekend vergaderen bleek er op de imposante lijst geen enkele geschikte naam te staan. Een paar weken later werd gekozen voor Waltzburg. Krivokutya: ‘We maakten een nummer dat Waltz heette. Als we daar nou ‘burg’ achterplakken, dachten we, klinkt dat statig. Als onze eigen, fictieve stad.’

Als Waltzburg behaalde de vijfkoppige band klinkende successen. De groep stond op Noorderslag en het Hongaarse Sziget, een van de grootste festivals van Europa. Met Neon scoorden ze vorig jaar april hun eerste radiohit. In augustus werd de band uitgeroepen tot 3FM Talent. Vorige maand verscheen het eerste album, Cut the Wire. Aanstaande donderdag treden ze op bij de V Pubquiz.

Ik lees dat jullie muziek een combinatie is van de folkrock van Kevin Morby en de springerige hitgevoeligheid van Vampire Weekend.

‘Vampire Weekend luister ik graag vanwege het vrolijke geluid en de invloeden van Graceland van Paul Simon. Kevin Morby vind ik geweldig. Hij is productief, maakt een album per jaar, waardoor het lijkt alsof hij niet te veel nadenkt, maar ondertussen zit alles slim in elkaar. Ik hou van zangers die de klassiekers in ere houden, en bij hem hoor je de invloed van Townes Van Zandt en Bob Dylan.

‘Ook bij ons hoor je onze helden: The Cure, Talking Heads, Dylan, Van Zandt. Ik hou van liedjes met een ziel. Liedjes die mooi zijn met een bigband, maar ook met alleen een akoestische gitaar.

‘Onze nummers klinken frivool, uptempo met catchy rifjes, maar de teksten zijn soms zwartgallig, vandaar ook onze eerdere bandnaam. In het nummer Ages zing ik bijvoorbeeld over het gevoel dat ik aan het begin van een relatie heb: je houdt het toch niet met me vol.’

Op 7 december staan jullie in de Ziggo Dome, in het voorprogramma van Kensington. Zenuwachtig?

‘Dat is wel een dingetje. Ik word er alleen maar blij van, maar weet dat anderen wel nerveus zullen zijn. Voor Sziget en Eurosonic hangt er toch ook een ander sfeertje dan voor een optreden in Schubbekutteveen.

‘Ik weet niet hoe Kensington bij ons is gekomen. We hebben hetzelfde management, maar dat hebben we al een tijdje. Dus als dat de reden is, hadden ze ons wel eerder mogen vragen, haha.’

Maar voordat jullie in de Ziggo Dome staan, wacht nog een optreden bij de V Pubquiz. Om in te komen: wat betekent Sziget?

‘Eiland?’

Dat is goed.

‘Ja, het festival is ook op een eiland, dus dat is een makkelijk ezelsbruggetje.’

Waltzburg treedt op tijdens de V Pubquiz, op donderdag 14/11 om 20.00 uur in het NewWerktheater (Oostenburgergracht 75) in Amsterdam. Deelname kost 5 euro. Aanmelden kan hier.

Meer over