Frisse wetenschapstelevisie

Een mengeling van wetenschap, discussie en reportage. Dat is een passende omschrijving van het nieuwe programma NWTV van de VPRO en het populair-wetenschappelijke tijdschrift Natuurwetenschap en Techniek....

Met het VPRO-programma Noorderlicht verdween de laatste echte wetenschapsrubriek van de Nederlandse buis. NWTV blaast dit genre nieuw leven in. Het programma was vorige week te bekijken via het digitale themakanaal Holland Doc en kan nog steeds gedownload worden van de website van Noorderlicht.

NWTV is een experiment en wordt voorlopig slechts eens in de drie maanden gemaakt. Het wetenschapsprogramma brengt de plannen van staatssecretaris Medy van der Laan voor privaat-publieke samenwerkingsverbanden op mediagebied alvast in de praktijk. De kijker zal dat worst wezen; die wil boeiende televisie.

NWTV is duidelijk nog in de 'probeerfase': de presentatie van Rob van Hattum en Sanne Deurloo is hier en daar wat rommelig en de studio oogt niet erg professioneel. Maar ja, bij een wetenschappelijk programma gaat het toch vooral om de inhoud.

En die is in ieder geval in orde, want de eerste aflevering biedt een aantal interessante onderwerpen: een rondetafeldiscussie over uitlaatgassen en fijnstof bijvoorbeeld. Welke auto moet u kopen als u zo gezond mogelijk wilt rijden? De presentatoren proberen de kijker antwoord te geven op deze vraag door in gesprek te gaan met toxicoloog Theo de Kok, chemicus Michiel Makkee en brandstofkenner Bert Stuij.

Tot een eensluidend oordeel komen ze niet, maar de kijker leert bijvoorbeeld wel dat een zuinige auto niet altijd schoon is. Of hij leert wat de mogelijkheden zijn om in de toekomst auto's schoner te maken.

Daarnaast is er een item over het Leidenfrost-effect. Een student toont een proefje waarbij waterdruppels als een hovercraft gaan zweven op een ijzeren plaat bij een temperatuur van boven de 220 graden. De druppel verdampt gedeeltelijk en zweeft op haar eigen condenslaag.

Volgens de programmamakers loont het daarom om natte voeten te hebben bij het lopen over hete kolen. NWTV sluit af met een bespreking van populair-wetenschappelijke boeken.

De onderwerpen worden toegankelijk gebracht, zonder dat het laagdrempelig wordt. Het programma vergt wel wat van uw zitvlees, want het duurt bijna een uur en de items zijn soms net te langdradig.

Op zich zijn de onderwerpen boeiend genoeg, maar als de discussie over fijnstof bijna een half uur duurt, verslapt de aandacht.

Het kijken via internet is wennen, maar met een snelle verbinding is dat goed te doen. De wetenschapsliefhebber moet er een uur voor achter de computer zitten, maar er bestaat tenminste weer een programma over wetenschap.

NWTV lijkt wel wat op een praatprogramma als Barend en Van Dorp, maar dan met wetenschappers als gasten in plaats van politici en sporters. Het is een leuke, verfrissende manier van wetenschapsjournalistiek.

Koen Hilferink

Meer over