Album

Frisbee is op afstand gemaakt, maar klinkt alsof Van Geel en Van Dyck naast elkaar staan ★★★☆☆

null Beeld
Beeld

Altviolist Oene van Geel en saxofonist Tom van Dyck zijn al meer dan twintig jaar bevriend, maar speelden gek genoeg zelden samen. Tijdens de lockdown kwamen ze op het idee om muziek uit te wisselen. Een soort online frisbeespel dat in augustus vorig jaar binnen drie weken tot dit leuke, vitale album leidde.

Frisbee bevat tien in sfeer en stijl uiteenlopende stukken. Jazz, kamermuziek, een stukje tango en een beetje pop komen voorbij, en het sprankelt allemaal. Soms willen ze wat te veel tegelijk, zoals in Slick Rick, en eigenlijk zijn de enkele bijdragen van Mark Haanstra op bas en Oğuz Büyükberber op synths ook niet echt nodig. Maar als Van Geel en Van Dyck elkaar vinden, ontstaat er echt iets moois. Vooral de klankkleur van baritonsax met altviool in bijvoorbeeld Three to Tango kom je maar weinig tegen.

Het mooist is het slotnummer Improvised Encounter. Bijna tien minuten improvisatie van twee elkaar aantrekkende en afstotende muzikanten. Best lastig om dat op afstand van elkaar te doen, maar het klinkt alsof ze echt naast elkaar in de studio staan.

Oene van Geel en Tom van Dyck

Frisbee

Jazz

★★★☆☆

Zennez Records

Welke nieuwe muziek is er uitgebracht en wat vinden de experts van de Volkskrant daarvan? Bekijk onze muziekpagina met het album van deze week, alle recensies en de tracks van de week.

Meer over