Fresku en Mocromaniac laten je lachen en springen

Grappig en ernstig, dat is de Eindhovense rapper Fresku ten voeten uit. Hij kan met een oprecht moment de zaal stil krijgen, om daarna met een kwinkslag de boel te ontladen.

Pablo Cabenda
Fresku Beeld RV
FreskuBeeld RV

Fresku voelt zich lekker, lekker, lekker, maar wil in 013 even iets serieus kwijt. 'Er is iets verschrikkelijks gebeurd in Manchester gisteravond. Zo veel jonge kinderen zijn omgekomen. Vanavond is ook mijn 7-jarige dochtertje Alisha aanwezig en dat voelt een beetje eng. Als ik zo veel blije gezichten zie, weet ik dat het antwoord op terreur saamhorigheid en liefde is.' De zaal valt stil. 'Dat gezegd hebbende, geef me allemaal een beetje witlooooooof!'

Fresku & Mocromaniac

Pop

Red Bull Sound Select Tour, 23/5, 013 Tilburg.

Gejuich. Hij begint het openingsnummer Witlof samen met Mocromaniac. Boodschap: de rappers stellen de lichamelijke genoegens van een Marokkaanse Zina net zo op prijs als die van een blanke Georgina. Op een dieper niveau: de prestatie van een gekleurde Nederlander telt pas als er blanke waardering aan hangt (wit lof). Grappig en ernstig, dat is Fresku ten voeten uit. De Eindhovense rapper kan met een oprecht moment de zaal stil krijgen, om daarna met een kwinkslag de boel te ontladen.

Met veel nummers van hun gezamenlijke album Juice steunt het geluid op Amerikaanse West Coast-hiphop, aanstekelijke funk en disco. Tja, de muziek komt uit een doosje en in gezongen refreintjes blijkt soms dat geweldige rappers niet automatisch goede zangers zijn. Maar de flow van Mocromaniac, nasaal met een licht sinistere dreiging, en die van Fresku, relaxed achter de beat hangend, vullen elkaar fraai aan en zwepen elkaar op. Met een bas die voelt als een mobieltje op trilstand in je broekzak en een zaaltje gevuld met fijn publiek laten Fresku en Mocromaniac je lachen en springen.

Meer over