RecensieWaagstukken

Frencken en Wiersma maken mooie liedjes, maar scènes leunen vaak op flauwe seksgrapjes ★★☆☆☆

De show verloopt nogal rommelig, alsof de cabaretiers geen grip op hun materiaal hebben.

Mylou Frencken (links) en Dorine Wiersma in de cabaretvoorstelling 'Waagstukken'. Beeld Jaap Reedijk
Mylou Frencken (links) en Dorine Wiersma in de cabaretvoorstelling 'Waagstukken'.Beeld Jaap Reedijk

Bij de combinatie van Mylou Frencken en Dorine Wiersma denk je in eerste instantie aan mooie cabaretliedjes. Frencken staat bekend om haar goede teksten, Wiersma om haar knappe ­gitaarspel.

Maar dit nieuwe cabaretduo wilde méér in hun eerste gezamenlijke voorstelling, en daar gaat het al snel de mist in. Waagstukken is gemaakt rond het thema ‘moed’: wanneer kun je de risico’s opzoeken in het leven, kun je leren om moedig te zijn, door wie laat je je ­inspireren? Met een overdaad aan ­enthousiasme en energie storten Frencken en Wiersma zich op sketches, dialogen, minigedichtjes en een enquête met het publiek. Vaak leunen de scènes op flauwe seksgrapjes. De vrouwen doen erg hun best om ondeugend over te komen, zoals in het liedje Vroeger kwam je overal van klaar. De show verloopt nogal rommelig, alsof Frencken en Wiersma hun materiaal niet goed onder controle hebben.

Pas laat valt er een moment van rust en zijn er twee mooie liedjes achter elkaar te beluisteren: vanachter de piano zingt Mylou Frencken Aylin woont niet hier, over een meisje dat aanbelt bij het verkeerde adres. Hierbij wordt ze origineel begeleid door Wiersma op een soort xylofoon gemaakt van badkamertegels. Daarna zingt Wiersma het interessante lied Ik ben je stiefmoeder.

Deze muzikale momenten tonen de kracht van de vrouwen, die elkaar hier ook mooi aanvullen. Maar daarna volgt weer een halfbakken sketch waarin Frencken om loonsverhoging gaat vragen bij haar baas van Omroep Max. Prima onderwerp, maar zo overdreven schreeuwerig gespeeld.

Waagstukken

Cabaret

★★☆☆☆

Door Mylou Frencken en Dorine Wiersma. Regie: Marc Nochem.

30/11, Philharmonie Haarlem. Tournee t/m 2/5.

Mylou Frencken (links) en Dorine Wiersma in de cabaretvoorstelling 'Waagstukken'. Beeld Jaap Reedijk
Mylou Frencken (links) en Dorine Wiersma in de cabaretvoorstelling 'Waagstukken'.Beeld Jaap Reedijk
Meer over