Klassiek

Fransman Paul Meyer verbluft in Webers Eerste klarinetconcert met een dynamische beheersing die toverachtig is ★★★★☆

De samenwerking met het Nederlands Kamerorkest liep uitstekend. De inzetten van Meyer werden sierlijk door het orkest ingeluid en de klankbalans klopte helemaal.

Klarinettist Paul Meyer Beeld Edith Held Vandoren
Klarinettist Paul MeyerBeeld Edith Held Vandoren

Het draaide bij het AvroTros Vrijdagconcert om Carl Maria von Weber (1786-1826). Net zoals zijn aangetrouwde neef Mozart – Mozarts vrouw Constanze was zijn nichtje – was Weber een klarinetpionier die de mogelijkheden van het toen prille instrument verruimde.

Voor zijn Eerste klarinetconcert nodigde het Nederlands Kamerorkest de Franse klarinettist Paul Meyer uit. Hij speelt dit stuk sinds zijn 13de, vertelde hij in het pauze-interview. Na een kleine hapering in het begin verblufte Meyer met egaal aaneengeregen loopjes en lichtvoetige stijgende trillers. Zijn dynamische beheersing, van zacht naar luid en terug, was toverachtig. Tussen de virtuoze eerste en laatste delen klonk een strelend, zoet-melancholisch Adagio.

De samenwerking met de musici, aangevoerd vanaf de eerste lessenaar door concertmeester Gordan Nikolić, liep uitstekend. De inzetten van Meyer werden sierlijk door het orkest ingeluid en de klankbalans klopte helemaal – tenminste via de livestream, de uitvoering in TivoliVredenburg was zonder publiek. In het tutti nam het orkest kordaat het voortouw met een volle, glanzende klank.

Op het programma stonden ook de ouverture uit Il rè pastore, een vroege opera van Mozart, en Stravinsky in zijn neoklassieke fase. Echter werd het andere hoogtepunt van de avond ook met Weber bereikt. Het orkest hield een onstuitbare vaart aan in zijn Eerste symfonie, een zonnig werk met kortstondige sluierbewolking in het Andante. De klarinet komt hierin niet voor, wel is er een prominente rol voor de hobo. Deze werd zangerig ingevuld door Pauline Oostenrijk, bijgestaan door een speelse eerste fluit en schalkse fagotsolo’s. Een en al gracieuze uitbundigheid.

Weber, Mozart en Stravinsky

Klassiek

★★★★☆

Door het Nederlands Kamerorkest en Paul Meyer (klarinet)

9/4, online vanuit TivoliVredenburg, Utrecht. Terugluisteren op radio4.nl.

Meer over