Franse zakenman bouwt museum

De rijkste zakenman van Frankrijk, Bernard Arnault, laat voor honderd miljoen euro een museum voor moderne kunst in Parijs bouwen....

Van onze correspondent Fokke Obbema

De Fondation Louis Vuïtton, zoals het nieuwe museum gaat heten, is vernoemd naar de producent van luxehandtassen, waarmee Arnault zijn fortuin vergaarde. De zakenman heeft de helft van de aandelen van het concern van Vuïtton, een bedrijf met een omzet van 13 miljard euro en 65 duizend werknemers.

Met de opbrengsten begon Arnault begin jaren tachtig met het aanschaffen van zijn kunstverzameling. Zijn eerste aankopen betroffen Franse impressionisten, daarna volgden werken van 20ste eeuwse klassiekers als Picasso, Rothko en Dubuffet. In de afgelopen jaren is hij zich op nog levende kunstenaars, zoals de Amerikaan Ellsworth Kelly en de Italiaan Maurizio Cattellan, gaan richten.

Met zijn keuze voor de architect Frank Gehry bevestigt Arnault zijn hang naar moderniteit. Eerder ontwierp de Amerikaan het postmoderne Guggenheim-museum in Bilbao. Na de onthulling van zijn ontwerp kreeg Gehry van de Parijse burgemeester Bertrand Delanoë te horen dat zijn ‘wolk van glas’, een geheel doorzichtig gebouw op een oppervlakte van 4200 vierkante meter, ‘vermoedelijk zijn meesterwerk’ is. Delanoë noemde het museum een ‘cadeau aan Parijs en aan de kunst in het algemeen’.

Meer over