Franse componist en drievoudig Oscarwinnaar Michel Legrand overleden

De Franse componist Michel Legrand is in de nacht van vrijdag op zaterdag op 86-jarige leeftijd overleden in Parijs. Dat heeft zijn woordvoerder bekendgemaakt. Legrand, ook pianist en zanger, componeerde de muziek voor bijna 200 films, waaronder Les Parapluies de Cherbourg en Demoiselles de Rochefourt. Hij kreeg meerdere Oscars, onder meer voor de titelsong van The Windmills Of Your Mind.

Redactie
Michel Legrand in 2015. Beeld AFP
Michel Legrand in 2015.Beeld AFP

Legrand, wiens vader een Armeense orkestleider was, werd in 1932 geboren in Parijs. Hij studeerde daar aan het conservatorium. Hij arrangeerde al in het jaar van zijn afstuderen muziek voor een album van jazzmusicus Dizzy Gillespie.

Vanaf eind jaren vijftig ging hij steeds meer filmmuziek schrijven. Beroemd werd Les Parapluies de Cherbourg (1964), een geheel gezongen film met in de hoofdrol Catherine Deneuve. De filmmusical kreeg de Gouden Palm op het Festival van Cannes en werd genomineerd voor vijf Oscars.

Twaalf keer werd de muziek van de componist genomineerd voor een Oscar, drie keer kreeg hij het beeldje ook: voor de filmsong The Windmills of Your Mind uit The Thomas Crown Affair (1968) met in de hoofdrollen Steve McQueen en Faye Dunaway, en voor de soundtracks van Summer ‘42 (1971) en Yentl (1984) met Barbra Streisand.

Zijn passie voor jazz bracht hem ook samen met onder anderen Miles Davis, terwijl hij in de klassieke muziek met onder anderen de Amerikaanse operazangeres Jessye Norman werkte.

Meer over