NieuwsOmroepman van het jaar

Frans Klein (NPO) gekozen tot Omroepman van het jaar. Lof voor ‘gewaagd’ format Op1

De directeur video van de Nederlandse Publieke Omroep, Frans Klein, is maandag uitgeroepen tot Omroepman van het jaar 2020.

Frans Klein. Beeld ANP
Frans Klein.Beeld ANP

De wisselbeker is, vanwege de coronamaatregelen, in kleine kring uitgereikt. Het is de dertigste keer dat mediavakblad Broadcoast Magazine de Omroepman of - vrouw van het jaar kiest. Volgens de jury heeft de NPO zich in dit coronajaar opnieuw bewezen als ‘degelijk en betrouwbaar baken’, met aandacht voor de waan van de dag en achtergronden van het nieuws. Dat is mede te danken aan Frans Klein (55), die eindverantwoordelijk is voor het programma-aanbod op tv, on demand en online.

De directeur video krijgt onder meer complimenten voor het gedurfde, sceptisch ontvangen format van talkshow Op1, die elke werkdag wordt gepresenteerd door een ander duo. ‘Die gewaagde opzet is een doorslaand succes gebleken’, stelt de jury.

In een interview met het vakblad zegt Klein dat de NPO door corona enorm veel kansen heeft gekregen ‘om te tonen wat de publieke omroep waard is’. Dat hij in tegenstelling tot veel anderen geen verleden heeft als programmamaker en niet uit een welgesteld gezin komt, zou je volgens hem als een voordeel kunnen zien.

‘Ik kom voort uit een arbeidersgezin, met ouders die zijn gevlucht uit Indonesië. In dat opzicht geloof ik wel dat ik iets meer connectie met en intuïtie heb voor ook andere groepen in de samenleving.’

Klein kreeg de prijs van de Omroepman van 2019, Jeroen Pauw. Eerdere winnaars zijn onder anderen Paul Witteman, John de Mol, Floortje Dessing, Beau van Ervens Dorens en Eva Jinek.

Lees verder

Drie jaar geleden interviewde Nathalie Huigsloot Frans Klein, ‘die tv-carrières kan maken en breken’ in Volkskrant Magazine.

Meer over