Fraai komediespel in armzalig toneelstuk

De actrices op leeftijd laten een fraaie proeve van komediespelen zien, maar in wat voor armzalig toneelstuk staan ze! Gouwe Ouwe is eerst belegen lollig en daarna potsierlijk serieus.

Ingeborg Elzevier, Trudy Labij en Carry Tefsen in Gouwe Ouwe. Beeld PIEK
Ingeborg Elzevier, Trudy Labij en Carry Tefsen in Gouwe Ouwe.Beeld PIEK

Soms is theater maken gewoon een kwestie van vraag en aanbod, zeker voor commerciële theaterproducenten. Daarom zet het DeLaMar Theater Tjitske Reidinga in zijn stukken en bedient theaterproducent Arjan Stuurman de schouwburgen in het land met voorstellingen waarin actrices op leeftijd kunnen doorspelen. Daar is een redelijk grote markt voor en de zalen zullen ook dit seizoen goed gevuld zijn als Gouwe Ouwe speelt, met Carry Tefsen (78), Trudy Labij (73) en Ingeborg Elzevier (80).

Ze kunnen het nog. Dat blijkt uit de manier waarop ze in Gouwe Ouwe regelmatig een fraaie proeve van komediespelen laten zien. Hier en daar gaat een dialoog even de mist in, maar daar staan dan weer een paar gevatte oneliners tegenover. Maar in wat voor armzalig toneelstuk staan ze! Onbegrijpelijk dat een serieus producent deze toneeltekst van Philip Walkate (een 'internethumorist' die hiermee zijn debuut maakt in de grote zaal) heeft laten passeren.

Gouwe Ouwe

Theater
Van Philip Walkate.
Door Hummelinck Stuurman Theaterproducties.
Regie Ignace Cornelissen.
4/2, Leidse Schouwburg. Tournee tot eind april; reprise vanaf oktober.

Drie oude dames solliciteren bij een fastfoodrestaurant dat daarna failliet gaat; vervolgens schrijft de jonge bedrijfsleider (Jelle Mensink) daar een sleutelroman over die een bestseller wordt.

Gouwe Ouwe is eerst belegen lollig en daarna potsierlijk serieus (de vrouwen hebben een man met alzheimer en een zoon in de gevangenis). De regie van Ignace Cornelissen bereikt een dieptepunt als een van de dames een 'harde knobbel' bij de jongeman wegmasseert en de anderen denken dat hij aan zijn gerief komt. Gaap, gaap.

Kom op, theaterproducenten, laat de oude garde de sterren van de hemel spelen maar gun ze een beter stuk en avontuurlijker omstandigheden.

Meer over