Fox-tycoon aangeklaagd door presentatrice

Het is een big event in de Amerikaanse nieuwsshows: presentatrice Gretchen Carlson klaagt haar baas van het rechtse Fox News aan vanwege seksuele intimidatie.

Gretchen Carlson (tweede van links) als Fox-presentatrice in 2011. Rechts Liza Minelli. Beeld Getty Images
Gretchen Carlson (tweede van links) als Fox-presentatrice in 2011. Rechts Liza Minelli.Beeld Getty Images

Een Amerikaanse televisiepresentator klaagt een omroepbaas aan voor seksuele intimidatie en onterecht ontslag. Het gebeurt ongetwijfeld vaker op werkvloeren, maar deze zaak krijgt extra aandacht doordat het speelt in het hart van het oerconservatieve nieuwsbastion Fox News.

Baas in kwestie is Roger Ailes (76), een van de machtigste mensen aan de (verre) rechterzijde van het politieke spectrum. Hij wordt beschuldigd door de bekende presentatrice Gretchen Carlson (50), van wie in elk Amerikaans nieuwsbericht terloops wordt gemeld dat ze in 1989 Miss America was. Dat gegeven was een obsessie voor Ailes, aldus Carlson, die verklaard zou hebben dat hij al met drie voormalige missen seks had gehad, maar dat het met Carlson niet gelukt was. Deze uitspraak zou kenmerkend zijn geweest voor de sfeer op de werkvloer.

In de aanklacht staat verder dat Carlson zich voor haar baas moest omdraaien, zodat hij haar van alle kanten kon beoordelen. Ook zou Ailes de presentatrice een 'mannenhater' hebben genoemd, die beter 'met de jongens moest opschieten'. Het feit dat ze niet inging op Ailes' seksuele avances, zou hebben geleid tot systematische achterstelling van Carlson bij salariskwesties en werkinhoud. Bij een gesprek waarin Carlson deze kwesties vorig jaar herfst aankaartte, zou Ailes hebben opgemerkt: 'We hadden lang geleden een seksuele relatie moeten hebben, dat was beter geweest voor jou en voor mij.'

In Carlsons aanklacht staat dat haar contract na elf jaar niet werd verlengd, omdat ze Ailes niet seksueel van dienst was geweest. De omroepbaas spreekt de beschuldigingen tegen en meent dat Carlson wraak wil nemen vanwege het beëindigen van haar dienstverband. Hij noemt in één adem de 'teleurstellend lage kijkcijfers' die wat hem betreft aanleiding waren voor het niet vernieuwen van het contract. Het moederbedrijf van Fox News, 21st Century Fox, dat in handen is van de familie Murdoch, heeft al gezegd het 'volle vertrouwen' te hebben in Ailes, maar dat er in elk geval een intern onderzoek wordt gehouden.

Als Ailes en Fox verstandig zijn, nemen ze de aanklacht serieus; Carlson wordt vertegenwoordigd door advocate Nancy Erika Smith, die eerder vergelijkbaar complexe zaken onder haar hoede had, onder meer tegen een oud-gouverneur van New Jersey.

The New York Times noemt het verhaal van Carlson een 'verbijsterende aanklacht tegen een van de machtigste mensen in de wereld van het televisienieuws'. Verbijsterend ook, omdat binnen Fox News absolute loyaliteit aan de zender en aan de leiding altijd de maat der dingen was.

Roger Ailes

Ailes werd geboren in 1940. Hij was eerder media-adviseur voor de presidenten Richard Nixon, Ronald Reagan, George H.W. Bush en burgemeester Rudy Giuliani. Hij groeide op in Warren, Ohio, waar hij begin jaren zestig bij lokale tv-stations werkte. In 1996 richtte hij Fox News op, dat uitgroeide tot de belangrijkste rechtse nieuwszender. Hij verdient naar schatting 20 miljoen dollar per jaar.

De krant schetst dat de breuk in het Fox-bastion op een bijzonder slecht tijdstip komt. Fox News is nog altijd de best bekeken nieuwszender in de VS, maar moet wel toezien hoe voor het eerst in jaren CNN langzaam weer dichterbij kruipt. In tegenstelling tot andere verkiezingsjaren kan de zender niet de gebruikelijke dominante rol spelen in de stembusstrijd, al was het maar doordat de relatie met de Republikeinse kandidaat Donald Trump gespannen is. Zeker nadat een eerder verkiezingsdebat met Republikeinse presidentskandidaten leidde tot een publieke vete tussen Donald Trump en Fox-anchor Megyn Kelly.

De aanklacht is ingediend in New Jersey, de staat waar Ailes woont. De advocate van Carlson heeft gemeld dat de aanklacht wordt onderschreven door 'verschillende vrouwen', die contact met haar hebben opgenomen en die dezelfde ervaringen met Roger Ailes zouden hebben gehad.

De aanklacht tegen Roger Ailes werd deze week breed verspreid door nieuwsmedia. Dat is een ongebruikelijke route, volgens The New York Times, aangezien het grootste deel van dit soort zaken achter de schermen wordt geschikt.

Vlak nadat het nieuws over de aanklacht was bekendgemaakt, stuurde Gretchen Carlson een tweet rond waarin ze iedereen dankte voor de ondersteuning, de 'outporing of support'. Ze introduceerde vervolgens zelf de hashtag #StandWithGretchen.

Meer over