Fotograaf bezet heel museum in een notedop

Fotografie..

amsterdam Die jonge fotografen van tegenwoordig kennen hun plaats niet. Arrogant zijn ze, en hoogst onbescheiden. Neem Linus Bill, Zwitsers talent van 28 jaar. Krijgt de kans om een tentoonstelling in te richten in de bibliotheek van het Amsterdamse Foam – toegegeven: het kleinste kamertje aldaar – en wat gebeurt er? Hij gaat er met het hele museum vandoor.

Hoe? Door een schaalmodel van Foam te maken en daarin alle muren te bedekken met eigen, al bestaand werk, eveneens op klein formaat afgedrukt (er zijn zelfs mini sculptuurtjes). Álle muren van het museum, dus ook die waaraan nu de foto’s van anderen te zien zijn – alsof Bill wil zeggen: ‘Ik kreeg dan wel dit piepkamertje, maar eigenlijk had het hele museum voor mij moeten zijn’. Als kers op de taart gaf hij zijn tentoonstelling de titel The Greatest Hits mee. Toevoeging: Vol. 1.

Het ziet er prachtig uit.

Er zijn niet zoveel van dit soort jonge, eigenwijze talenten. Een Nederlands voorbeeld is Arjan de Nooy, vorig jaar afgestudeerd aan de Haagse Academie van Beeldende Kunsten. Die had tijdens zijn studie even eigenhandig de geschiedenis van de fotografie geherstructureerd, en presenteerde die met bewonderenswaardige branie in zijn atelier en in een boek.

Het lastige bij dit soort projecten is dat je als kijker zo overdonderd bent door de bravoure van de presentatie, dat je min of meer vergeet te kijken naar de kwaliteit van het werk. Arjan de Nooy moet zich na zijn spetterende afstuderen dubbel en dwars bewijzen zonder steeds terug te kunnen vallen op zijn snelle populariteit. En Linus Bill – tja, wat máákt die eigenlijk?

Afgaande op zijn poppenhuistentoonstelling kun je constateren dat Bill elk onderwerp (dansende kinderen, tapijten, wolkenluchten) het fotograferen en tentoonstellen waard vindt. Maar dat vinden wel meer fotografen, Wolfgang Tillmans is ook zeer democratisch in zijn keuze. Of Bills persoonlijke aanpak werkt, is moeilijk te beoordelen. Zo klein ziet alles er even schattig uit. En bijna niemand weet hoe zijn tentoonstellingen op normaal formaat eruitzien, want voor het grootste deel van het Nederlandse publiek is dit een eerste kennismaking met Bills fotografie.

Best slim eigenlijk. Linus Bill en Foam houden ons een worst van jewelste voor de neus. Of Bill een goede fotograaf is? Geen idee, maar zijn acte de presence smaakt in elk geval naar meer. Tot die tijd wordt het kwaliteitsoordeel over deze lefgozer opgeschort.

Meer over