Foto Instituut kiest directeur

Wanneer een besluit valt in de sollicitatieprocedure voor de nieuwe directeur van het Nederlands Foto Instituut in Rotterdam?..

'Kwestie van een week', zegt Gerrit Jan Wolffensperger, voorzitter van het bestuur.

Waarmee hij per se niet wil zeggen dat het een van de kandidaten wordt met wie nu gesprekken zijn gevoerd. Want het is 'absoluut niet juist' dat het in de slotronde zou gaan tussen Els Barents, medewerkster van de Rijksdienst Beeldende Kunst en voormalig conservator Stedelijk Museum Amsterdam, en Melchior de Wolff, medewerker Rotterdamse Kunst Stichting. Wat hij even later nuanceert als 'niet volledig juist'.

Bovendien, de namen komen hem 'bekend' voor, beaamt hij.

De beslissing wordt volgens hem niet bemoeilijkt door de beleidsplannen die er voor het Foto Instituut liggen. 'Het bestuur is daarin zeer terughoudend geweest, om ruimte te laten voor plannen van de nieuwe directeur. Wij hebben een koers uitgezet, die beslist voorlopig is. De directeur mag zijn stempel drukken.'

Els Barents wil geen commentaar geven op de vraag hoe groot haar kansen zijn dat ze aan het hoofd komt te staan van het nationale fotoinstituut. Dat er met haar wordt gepraat, vindt ze, gezien haar verleden - Barents was jarenlang conservator fotografie in het Stedelijk - niet meer dan voor de hand liggen.

Melchior de Wolff zegt zeer geïnteresseerd te zijn, maar vraagt zich ook af of het wel ècht zo'n leuke baan is. Naar zijn mening is het budget veel te krap, bijvoorbeeld. Hij zou geen voorstander zijn van een samengaan met het Nederlands Foto Archief, maar vindt het wel belangrijk dat er verregaand wordt samengewerkt.

Meer over