AchtergrondCPNB

Fortnite Battle Royale bestormt de CPNB Bestseller 60

Jet Steinz bekijkt wekelijks de CPNB Bestseller 60 en vindt daar iets van. Vandaag: de levensvragen van de gamer.

null Beeld

Een nieuwe tak binnen het zelfhulpgenre concentreert zich op de levensvragen van de gamer. Hoe speel ik met meer aandacht? Hoe verbeter ik de relatie met mijn ­medespelers? Hoe ga ik om met tegenslagen op de battleground? Ofwel: hoe word ik de beste avatar van mezelf?

Dat kan geconcludeerd worden op basis van drie boeken die onlangs zijn verschenen over het populaire schietspel Fortnite (met wereldwijd meer dan 40 miljoen spelers) en nu in de CPNB Bestseller 60 staan. Op 18: Jason R. Rich’s Fortnite Battle Royale – Hoe word je een pro. Waarin kwesties behandeld worden als: hoe gebruik je je wapens het best, hoe bereik je de ­beste landingsplekken en hoe ontwikkel je je eigen spelstijl. Jason R. snapte zelf natuurlijk ook wel dat alleen een pro zijn niet genoeg is, winnen is belangrijker dan meedoen, en dus is er daarnaast: Fortnite Battle Royale – Hoe word je #1 (25).

Waarin weer andere problemen worden getackeld: het kiezen, aanpassen en verbeteren van je character, het verkennen van het eiland en wegblijven uit de storm, munitie en buit verzamelen. Tot slot kan de gamer te rade gaan bij Grant Turners Fortnite – Ultieme ongeautoriseerde strategiegids (26). Want net als in het echte leven leiden er meer wegen naar geluk en succes.

Het is weer eens wat anders dan die eeuwige wijsheden van boeddhistische monniken en ex-soapsterren die veranderd zijn in mindfulness­trainer, gedebiteerd in Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt (Haemin Sunim, op 7) en Mindgym (Wouter de Jong, 32).

En ook iets anders dan De edele kunst van not ­giving a fuck van Mark Manson, zogenaamd een boek voor zelfhulphaters, maar wij weten wel beter, met z’n ‘geluk ontstaat door het oplossen van problemen’. Forten bouwen! Stormen het hoofd bieden! Vijanden verslaan! Daar hebben we wat aan. Of in elk geval die 40 miljoen Fortnite-spelers.

CPNB Bestseller 60

1 Lucinda Riley- De zeven zussen; Xander (14)

2 Murat Isik - Wees onzichtbaar; Ambo/Anthos (18)

3 Jamie Oliver - Jamie kookt Italië; Kosmos (3)

4 Lucinda Riley - De zeven zussen. Parel Xander (3)

5 Yuval Noah Harari - Sapiens; Thomas Rap (78)

6 Paolo Cognetti - De acht bergen; De Bezige Bij (51)

7 Haemin Sunim - Dingen die je alleen ziet...; Meulenhoff (62)

8 Pieter Waterdrinker - Tsjaikovskistraat 40; Nijgh & Van Ditmar (24)

9 Mark Manson - De edele kunst van not giving a fuck; Bruna (60)

10 Karin Slaughter - Gespleten; HarperCollins (11)

Tussen () het aantal weken in de top-60

Meer over