RecensieWoo Hah!

Flonti Stacks zet stoffig Woo Hah! in vuur en vlam (3 sterren)

Menno Pot

Woo Hah! (A$AP Rocky, Joey Bada$$, Flonti Stacks). 14/7, Beekse Bergen, Hilvarenbeek.

ASAP Rocky op Woohah Beeld Fieke van Berkom
ASAP Rocky op WoohahBeeld Fieke van Berkom

De uitgelezen plek om een festivaloptreden te ondergaan? Vaak is dat bij de geluidstafel, waar je normaliter goed geluid én goed zicht hebt. Maar op de vijfde editie van hiphopfestival Woo Hah! blaast de zomerbries zand in het eten: ragfijn stofzand na weken van zomerdroogte.

We hóren de lekkere hit Slippery van het trio Migos (uit de Amerikaanse staat Georgia; die schrikken niet van wat droge hitte), maar door de stoffige mist ontwaren we slechts de contouren van het podium. Uit de moshpits in het publiek stijgen metershoge, gelige zandpluimen op. Onvermoed Woo Hah-modeaccessoire deze jaargang: het mondkapje.

Het eerste Woo Hah!-lustrum valt samen met een verhuizing: het industriële staal en beton van de Tilburgse Spoorzone zijn verruild voor zand en wuivende boomtoppen aan de plas in de Beekse Bergen, tot nu toe vooral bekend als decor van Best Kept Secret. Het past wat minder bij Woo Hah! Allemaal wennen, net als de schaalvergroting.

De verplaatsing onderstreept het succes: van één dag met vierduizend man naar drie uitverkochte dagen met 32.500 bezoekers per dag. Woo Hah! is tot de grootste hiphopfestivals van Europa gaan horen. De artiesten kennen het, al horen we (ook van het behoorlijk sterke Migos) nog vaak ‘Hello Amsterdam!’.

Openingsdag vrijdag is een prelude met weinig grote namen. Op zaterdag barst het pas goed los, met in de middaguren al Ty Dolla $ign en een ontspannen, groovend optreden van A$AP Twelvyy. Na achten volgen de publiekstrekkers: Migos, A$AP Rocky en Joey Bada$$, met name. Bekend Woo Hah!-probleem: ’s middags is de spoeling kwalitatief soms vrij dun (en het uitverkochte terrein nog lang niet vol).

Publiek op Woo Hah! Beeld Fieke van Berkom
Publiek op Woo Hah!Beeld Fieke van Berkom

De New Yorker A$AP Rocky geldt als de headliner van de dag, maar het duurt even voor hij die status waarmaakt: hij opent overdonderend goed, onder meer met de hit A$AP Forever, maar in de eerste helft van zijn optreden overschreeuwt hij zich vaak, vindt zijn flow niet en zit hij het ritme van zijn optreden in de weg door het publiek steeds weer te vragen een moshpit te creëren. Hij zeurt er minutenlang over door.

In de tweede helft komt het goed, al haalt hij het tempo er op een onfortuinlijk moment weer uit met een langzame track als Everyday. Veel bezoekers hebben dan al in de gaten dat in de Waterfronttent een beter feestje gaande is.

‘Ronnie Flex kon helaas niet komen, maar we hebben wel Flonti Stacks’, zegt de spreekstalmeester. Geintje, want Flonti Stacks ís dus Ronnie Flex, het alias waaronder hij opgefokte trap met ratelende beats maakt. Hij zet de tent in vuur en vlam met tracks als Opgekomen en etaleert zijn veelzijdigheid.

Zo maken deze zaterdagavond ook andere artiesten meer indruk dan A$AP Rocky. Op het Forest-podium verzorgt 6lack (spreek uit: black) een van de muzikaalste optredens van de dag. Gedragen door een sterke liveband laat hij horen behalve een goede rapper ook een melodieuze zanger te zijn: ‘I swear: no matter what I touch, it breaks, so I don’t want to touch your beautiful face, zingt hij in Worst Luck en op de videoschermen zien we wat je op Woo Hah! niet zo heel vaak ziet: ontroerde gezichten.

Opperste concentratie zien we ook bij Joey Bada$$, die het bospodium beklimt als A$AP Rocky en Flonti Stacks klaar zijn. Hij zal het uitpuilende veld in het bos de nacht in leiden. Heerlijk, zo’n rapper die in veel opzichten een beetje nineties-retro is, al was hij toen zelf nog niet eens geboren. De muziek bevat veel 2Pac- en Notorious B.I.G.-referenties. Maar Bada$$’ verwijzingen naar Donald Trump sleuren je terug naar de zanderige Woo Hah!-zaterdag van 2018, die wat flets begon, maar heerlijk eindigt.

Afzeggers

In de aanloop naar Woo Hah! 2018 zegde weer een aardig rijtje artiesten af: het lijkt de hiphop erger aan te kleven dan andere genres.

Enkele artiesten uit de lagere regionen van het affiche (Trippie Redd, Smokepurpp, Blackbear) annuleerden wegens ‘privéproblemen’. Pijnlijker was het afhaken van de populaire Action Bronson wegens een gescheurde meniscus. De ‘wet van Murphy’ trad prompt in werking: Tekashi69 werd aan het programma toegevoegd, maar moest óók afzeggen omdat er een rechtszaak tegen hem loopt. Zijn voorarrest in de Rikers Island-gevangenis in New York werd verlengd tot pal voor Woo Hah!

Maar de grootste aderlating was de annulering van Cardi B, de belangrijkste vrouw op het affiche en een van de succesvolste debutanten van het jaar, met al twee nummer-één-hits in de VS. Ze annuleerde in april wegens zwangerschap. Afgelopen woensdag beviel ze van een dochter: Kulture Kiari Cephus, een directe verwijzing naar de naam van de vader, Kiari Cephus, die onder zijn artiestennaam Offset als lid van de groep Migos wel in Hilvarenbeek was.

Een recensie van het optreden van zondagheadliner J. Cole verschijnt maandag op volkskrant.nl

Meer over