Review

Flip FabriQue op Circo Circolo


Circo Circolo
Attrape-Moi
door Flip FabriQue,
16/10, Brabant Tent, Liempde

Annette Embrechts
Circo Circolo Beeld Flip FabriQue
Circo CircoloBeeld Flip FabriQue

De tenten staan nog in de modder, op het feeërieke festivalterrein van Festival Circo Circolo in Liempde. Maar de hoosbuien zijn gestopt. Al lijkt het nog wat na te druppen in de Brabant Tent, waar zes Canadese circusartiesten een droog heenkomen zoeken bij een vakantiehuis.

Tenminste, dat is wat ze ons willen laten geloven tijdens hun even vrolijke als virtuoze debuutvoorstelling Attrape-Moi (Vang-Me): deze vijf mannen en één vrouw, opgeleid bij Cirque du Soleil en Cirque Eloïze en twee jaar geleden als Flip FabriQue voor zichzelf begonnen, treffen elkaar voor een weekendje weg, met slaapzakken, zonnebrillen, diabolo's en fitnessballen.

Alles, inclusief gevel, dak en raamkozijn, gebruiken ze voor hun extreem goed getrainde circuskunsten. Hoepels cirkelen sneller dan het oog kan volgen, om het soepele lijf van Jade Dussault. Legio ballen stuiteren van hand naar hand naar nek naar oor naar schoen. Diabolo's vliegen door de lucht. En bij de hand-to-hand-acrobatiek volgen schroefsalto's alsof lichamen pijlsnel worden afgeschoten.

Circo Circolo Beeld Flip FabriQue
Circo CircoloBeeld Flip FabriQue

Droomstart

Toch is het vooral de brutale en speelse kameraadschap die deze openingsvoorstelling van de vijfde editie van het tweejaarlijkse Circo Circolo tot een droomstart maken. Adembenemende geintjes en ontwapende vriendschap op topniveau.

De nieuwe programmeur van Circo Circolo, Wendy Moonen, heeft dit jonge Canadese groepje op tijd gespot voor de opening van Circolo's jubileumeditie. Bruno Gagnon, voorheen clownesk jongleur en acrobaat van Cirque du Soleil, neemt onnadrukkelijk de leiding. Hij heeft een knappe komische timing, waarin hij zijn vrienden meetroont in bedwelmend snelle trucs. En vliegt een diabolo of hoepel per ongeluk uit de bocht, is het human beatboxer Francis Julien, ook jongleur, die met een palet aan hoorspelgeluiden alsnog alles een beetje hoger tilt. Hij doet dat zelfs letterlijk, wanneer hij met zijn uitsmijterstorso de basis vormt van menselijke stapelpalen.

Hugo Ouellet Côté heeft een sixpack waarop zelfs Epke Zonderland jaloers zal zijn; hij turnt perfect beheerste salto's, of hij nu van een trampoline richting dak veert of aan de aerial straps horizontaal zweeft. Jérémie Arsenault behoort tot de wereldtop op diabologebied en Christophe Hamel is specialist op de trampolinemuur. De verende slotact waarbij acrobaten langs muren lopen en het open raam binnen zeilen, vormt de verbazingwekkende uitsmijter van Attrape-Moi. Vallen doen ze niet, vangen wel, elkaars lichamen, zonder vangnet.

Trailer Circo Circolo in Liempde:

Tips voor Festival Circo Circolo

- Cirkus Cirkör, trekker uit Scandinavië, verknoopt in Knitting Peace
live muziek, circus en een web van draden en kabels tot een
betoverend breiwerk; 90% van de set bestaat uit afvalgaren uit een
t-shirtfabriek

-Messenwerper Sébastien Wojdan jongleert op het slappe koord, met
kegels en muziekinstrumenten, boven een rij van haarscherpe
messen: spannend, grappig, speels en soms een beetje eng.

- Choreografe Pia Meuthen heeft het circus ontdekt; in Alpha-de
nieuwe wildernis ontleedt ze het gehalte aan testosteron van
mannen in pak: elegant, machtig en niet ongevaarlijk.

- Zindering, verraad, passie en acrobatiek in Morsure (= 'bijten'), een
nieuwe show vol wilde poëzie, van het Franse gezelschap Rasposo.

-En dan regent het paraplu's in het droomhuis van Leandre, een clown
van wereldformaat die in Rien a dire een thuis creëert zonder
muren, waarin de piano's telepathisch zijn.

Meer over