RecensieCircusshow Flip FabriQue

Flip FabriQue brengt een van de leukste en brutaalste circusshows van de afgelopen jaren (vijf sterren)

Annette Embrechts
Oprichter Bruno Gagnon in Transit van zijn groep Flip FabriQue. Beeld Emmanuel Burriel
Oprichter Bruno Gagnon in Transit van zijn groep Flip FabriQue.Beeld Emmanuel Burriel

Vergeet de kleurloze titel. Achter Transit gaat een van de leukste, hipste en plagerigste circusshows van de laatste jaren schuil. In een decor van gestapelde flightcases voeren zes circusvrienden op achteloze manier adembenemende trucs uit – secuur en synchroon – terwijl ze ondertussen hun vriendschap speels op de proef stellen. Ze kennen elkaar van de beroemde Quebec Circus School, vlogen uit naar topgezelschappen als Cirque du Soleil en Cirque Éloize, waarna oprichter en artistiek leider Bruno Gagnon in 2011 de groep bij elkaar bracht. Met succes. Hun debuutvoorstelling Attrape-moi (Vang me) was dé verrassing van veel festivals, zoals ook van Circolo 2014.

Na een Nederlandse première in Carré toert Flip FabriQue nu met opvolger Transit langs veertien theaters. Het gebruikte materiaal is vertrouwd: ballen, kegels, diabolo’s, hoepels, touwen, trampoline en elastieken. De acts zijn dat niet. Door een brutale aanpak en betoverende belichting ontstaan zinsbegoochelende plaatjes, soms met blacklight, zodat je je afvraagt hoe ze elkaar kunnen zien. Neem de stuiterregen van oplichtende ballen of het kruisgevecht van hoogvliegende diabolo’s. Hilarisch is de slingeract van Hugo Ouellet Côté aan straps, waarbij hij zichzelf en zijn publiek van schier onmogelijke kanten filmt met de camera van zijn mobiele telefoon. De draaierige beelden verschijnen als projectie op de muur van stalen koffers. De enige vrouw – Jade Dussault – buit haar solopositie uit door hoog boven de heren een leger aan hoepels draaiende te houden.

Transit van Flip FabriQue. Beeld Emmanuel Burriel
Transit van Flip FabriQue.Beeld Emmanuel Burriel

De muziek van Antony Roy, met ballades en beats, stimuleert het verende en snelle ritme van de show. Alsof Transit in een rush voorbijvliegt. Het is te hopen dat de onderliggende vraag – wat zouden we doen als dit onze laatste show is? – hypothetisch blijft. Flip FabriQue, met hun krullen, dreadlocks en besmettelijke joie de vivre, moet blijven.

Transit van Flip FabriQue. Beeld Emmanuel Burriel
Transit van Flip FabriQue.Beeld Emmanuel Burriel

Circustheater

Transit, Flip FabriQue

21/4, Carré, Amsterdam.

Tournee langs veertien theaters van 20/9 t/m 28/10.

Vijf sterren

Meer over