Review

Flanagans Ouija is niet verrassend, wel sfeervol en spannend

Behoorlijke, zelfs stijlvol te noemen bovennatuurlijke horrorthriller rond het fameuze geestenoproepbordspel. Dat werd in 2014 al eens (minder fraai) verfilmd onder de titel Ouija.

Bor Beekman
null Beeld Universal Pictures
Beeld Universal Pictures

Genrespecialist Mike Flanagan (Hush, I) neemt het horrorpubliek met Ouija: Origin of Evil mee terug in de tijd. Het is 1965, een weduwe voorziet het eenoudergezin van een karig inkomen middels nep-seances, waarbij haar prachtige dochters heimelijk assisteren. De spirituele wereld blijkt reëler, en nog agressief ook, als het gezin gaat experimenteren met een Ouija-bord. Iets nestelt zich in de jongste dochter, die nu fungeert als doorgeefluik en 's nachts wezenloos schriften volpent in het Pools.

Net als de makers van de retro Netflixserie Stranger Things, verenigt Flanagan tal van elementen uit genreklassiekers: katholicisme, een gezin zonder patriarch en ontluikende seksualiteit. Zijn Ouija: Origin of Evil is niet origineel, of verrassend. Wel sfeervol, spannend opgebouwd en adequaat geacteerd. En een beetje mal ook, zodra het in de Amerikaanse gezinswoning verzamelde kwaad wordt verklaard.

Ouija: Origin of Evil

Horror
Regie Mike Flanagan
99 min., in 64 zalen

Meer over