Fit to fly overtuigt maar ten dele

Knap werk van Vincent Linthorst, die in de huid van een psychiater en een vluchteling kruipt, maar het overtuigt maar ten dele. Theatermaker Casper Vandeputte verdiepte zich in de vluchtelingenproblematiek.

Karin Veraart
null Beeld Kurt Van der Elst
Beeld Kurt Van der Elst

Een foto van een badgast die op het strand een aangespoelde vluchteling probeert te redden liet theatermaker Casper Vandeputte jarenlang niet los. Hij verdiepte zich in vluchtelingenproblematiek en immigratie en benaderde journalistiek platform De Correspondent ter voorbereiding van een voorstelling. Resultaat is Fit to fly, dat afgelopen weekend bij het Nationale Toneel in première ging.

Op het toneel zien we Sander Vallinga, die een referaat houdt waarmee hij zijn opleiding tot psychiater afsluit. Daarin haalt hij een casus aan: vluchteling Gharib die, om te voorkomen dat hij wordt teruggestuurd, zichzelf in brand steekt. Sander moet beoordelen of het verantwoord is Gharib alsnog op het vliegtuig te zetten.

Fit to fly. Theater. Het Nationale Toneel. Tekst: Casper Vandeputte i.s.m. Karel Smouter/De Correspondent. Spel: Vincent Linthorst. Regie: Casper Vandeputte. 23/4, NT-gebouw, Den Haag. Tournee t/m 4/6.

Een spannend begin is het, waarmee acteur Vincent Linthorst je meteen zijn solo binnentrekt. Daar staat de psychiater, een branie, met een vlotte babbel. Maar geleidelijk aan verandert dat en zien we een gepijnigd persoon die moet oordelen over het lot van iemand die zo veel verschrikkelijks heeft meegemaakt. Sander krijgt van zijn 'presentatiecoach' te horen dat hij zijn referaat wat moet verlevendigen, en af en toe in de huid van Gharib moet kruipen. Sander aarzelt: iemand naspelen is je verliezen in die ander, weet hij.

En dat is wat er gebeurt: soms is Linthorst de psychiater, die dan weer de vluchteling is. Dat is knap werk, anderhalf uur lang. Maar het overtuigt maar ten dele en dat komt vooral doordat ervoor is gekozen Gharib met een uiterst knullig accent te laten spreken. Gharibs schrijnende verhaal, het verhaal van zovelen, verliest daardoor aan waarachtigheid.

Meer over