Fiscus legt beslag op decors en kostuums Aida

De fiscus heeft naar nu blijkt zaterdagavond meteen na afloop van de opvoering van de spektakelopera Aida in de Amsterdam ArenA beslag gelegd op de kostuums en decorstukken van deze productie....

ANP

AMSTERDAM

Volgens een van de organisatoren zou de overheid met deze beslaglegging willen veiligstellen dat organisator Operama - het bedrijf van dirigent Giuseppe Raffa - de verschuldigde btw (17,5 procent per verkocht kaartje) afdraagt.

De fiscus zou daar niet helemaal gerust op zijn na het Aida-fiasco van 1993. Toen dirigeerde Raffa Verdi's opera in de RAI en eiste het woedende publiek na afloop zijn geld terug omdat er amper iets van de voorstellling was te zien.

Raffa's Nederlandse zakenpartner John Rooymans zag destijds zijn bedrijfje failliet gaan als gevolg dit debacle. Hij komt binnenkort met het boek Maestro waarin hij zijn voormalige compagnon te kijk zet als een meesteroplichter.

JazzMarathon heeft

première Henderson

Van onze verslaggever

GRONINGEN

De JazzMarathon in Groningen presenteert deze maand de wereldpremière van Porgy & Bess, een nieuw project van de Amerikaanse tenorsaxofonist Joe Henderson, dat gebruik maakt van thema's uit de gelijknamige opera van George Gershwin.

Op het driedaagse festival in de Oosterpoort (10, 11 en 12 oktober) spelen verder pianist Brad Mehldau, gitarist Vernon Reid, accordeonist Richard Galliano, gitarist Jim Hall, het Metropole Orkest en het trio Borstlap/ Bennink/ Glerum. In samenwerking met de NPS heeft de JazzMarathon compositieopdrachten verstrekt aan de Turkse snarenspeler Ceylan Utlu en het popcollectief The Ex, dat muziek schrijft voor de Instant Composers Pool.

EXAMENFILMS Tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht is dinsdag de documentaire Dame met het witte hoedje van Aliona van der Horst bekroond met de Tuschinski Award voor de beste eindexamenfilm van de Nederlandse film- en televisieacademie. De Citroën Award voor de beste examenfilm van een andere opleiding ging naar Solitair van Daniël Noqueira, afgestudeerd aan St. Joost in Breda.

Meer over