FilmrecensieFireball: Visitors from Darker Worlds

Fireball is een lofzang op wetenschappers die zich bezighouden met meteorieten ★★★☆☆

Fireball drijft vooral op het enthousiasme en de markante verschijning van de mensen voor de camera.

Fireball. Beeld  Filmstill
Fireball.Beeld Filmstill

Op de een of andere manier ontbraken meteorieten nog in het oeuvre van filmer, acteur en allround popcultureel icoon Werner Herzog (78). ‘This is science at it’s best’, ronkt hij in Fireball: Visitors from Darker Worlds als voice-over, met dat onverwoestbare Duitse accent met geaccentueerde slis. In beeld vallen wetenschappers elkaar huilend in de armen, na de ontdekking van een nieuw stuk buitenaardse rots op Antarctica. Op z’n Herzogs: ‘The ecstacy of discovery.’

Herzogs meest recente documentaire is een lofzang op het werk van de mannen en vrouwen die zich bezighouden met meteorietenonderzoek. Vulkanoloog Clive Oppenheimer, eerder al een soort twee-eenheid met Herzog in diens documentaires Encounters at the End of the World en Into the Inferno, spreekt hen voor de camera en treedt op als co-regisseur.

Het duo bezorgde zichzelf een lastige taak: de meteoriet is weliswaar het perfecte vehikel voor Herzogiaanse thematiek (de ontdekkingsdrift en de nietigheid van de mens, bij voorkeur vastgelegd op de minst begaanbare plekken op aarde), maar in documentairevorm niet per se filmisch interessant. Na een handvol dashcambeelden van toevallig gefilmde inslagen, drijft Fireball zodoende vooral op het enthousiasme en de markante verschijning van de mensen voor de camera. En op het idee dat de vertelstem van Herzog volstaat om complete werelden op te roepen.

Fireball: Visitors from Darker Worlds

★★★☆☆

Documentaire

Regie Werner Herzog en Clive Oppenheimer.

Met Clive Oppenheimer en de stem van Werner Herzog.

97 min., nu te zien op Apple TV Plus.

Meer over