Finse documentaire wint Joris Ivens Award

De Finse documentaire 'Atman' van Pirjo Honkasalo is donderdag op het negende International Documentary Filmfestival Amsterdam bekroond met de Joris Ivens Award, een plastiek en een bedrag van 25 duizend gulden....

Van onze verslaggever

Atman, een documentair verhaal over India, is volgens de internationale jury onder voorzitterschap van de Engelse producent Nicholas Fraser 'een meeslepende, vaak wrede film over de veelkoppigheid van het Hindoestaanse geloof', zonder de clichés van films over India. De jury had het gevoel dat Joris Ivens er net zo van zou hebben genoten.

De Speciale Juryprijs ging naar The Typewriter, the Rifle and the Movie Camera, een portret van regisseur Samuel Fuller door de Engelse regisseur Adam Simon. De twee eerder deze week naast Atman genomineerde films Portals of Peace en Of Men and Bears kregen een diploma.

De prijzen werden uitgereikt tijdens een slotdiner in de Amsterdamse Vondelkerk.

Tot beste videofilm werd uitgeroepen Mr. Behrmann - Leven Traum Tod van de Duitser Andreas Voigt, een portret van de onlangs overleden acteur Joseph Behrmann. Voigt kreeg een bedrag van tienduizend gulden, en zijn film wordt volgende week maandag uitgezonden in het NPS-programma Het uur van de wolf.

Een jury van internationale filmcritici bekroonde de Argentijnse documentaire Hunters of Utopias van David Blaustein, over Juan Perón, met de Fipresci-prijs.

De Wisselzaktrofee, gebaseerd op een publieksenquête, ging naar Blue Eyed van de Duitser Bertram Verhaag.

Het negende IDFA trok ruim 48 duizend bezoekers, bijna 30 procent meer dan vorig jaar. De recette steeg van 115 duizend naar 165 duizend gulden. Het festival ontving meer dan duizend gasten, van wie er 675 uit het buitenland kwamen.

Een NIPO-onderzoek heeft uitgewezen dat een kwart van alle Nederlandse 'cultuurbezoekers' van plan is volgend jaar naar het IDFA te gaan.

Meer over