Film

Kicks (Albert ter Heerdt). Mozaïekfilm waarin het multiculturele drama vanuit verschillende perspectieven wordt getoond. Met Marokkaanse jongens die dromen over Idols en Nederlandse yuppen die zich afvragen waarom ze geen allochtonen kennen....

Door Jan Pieter Ekker

12.08 East of Bucharest (Corneliu Porumboiu). Schrijnende tragikomedie over een talkshow op een lokale Roemeense tv-zender. Daarin wordt teruggekeken op de revolutie van 1989. Was iedereen toen wel zo heldhaftig als nu wordt aangenomen? (in 3 zalen)

The Last King of Scotland (Kevin Macdonald). Boekverfilming waarin de kijker Idi Amin leert kennen door de ogen van een opportunistische Schotse arts. Forest Whitaker is fenomenaal als de charismatische Amin, die langzaam verandert in een psychopaat. Terechte Oscar. (15 zalen)

The Good Shepherd (Robert de Niro). Regisseur Robert de Niro toont met de carrière van Edward Wilson de pionierstijd van de CIA. De inlichtingendienst blijkt vooral uit ambitieuze, wereldvreemde mannen te bestaan. (in 44 zalen)

Flandres (Bruno Dumont). Een simpele boerenzoon wordt naar een oorlog gestuurd, in een land dat lijkt op Irak of Afghanistan. Flandres is geen protest tegen de oorlog; maar veeleer een onderzoek naar drijfveren ( 6 zalen) Meer: cinema.nl/aanbevolen

Meer over