Film

The Brave One (Neil Jordan) Intrigerende wraakfilm met Jody Foster als getraumatiseerde, bange vrouw die het recht in eigen hand neemt....

Iklimler (Nuri Bilge Ceylan). Turkse variatie op Scènes uit een huwelijk. Terwijl de seizoenen voorbijgaan, focust Ceylan op kleine voorvallen. In het oog lopende zaken zijn nooit de ware reden voor een ruzie; het gaat altijd om iets kleins, op de achtergrond. (in 7 zalen)

Transe (Theresa Villaverde). Aangrijpend portret van een Russische gelukszoekster in de wereld van de vrouwenhandel. Fraaie hoofdrol van Ana Moreira en schitterende, impressionistische beelden. Dromerig en poëtisch, bikkelhard en onontkoombaar. (Filmmuseum Amsterdam)

The Diving Bell and the Butterfly (Julian Schnabel). Waargebeurde geschiedenis over de hoofdredacteur van de Franse Elle . Hij kan nadat hij is getroffen door een beroerte alleen zijn linkerooglid nog bewegen. De Amerikaanse filmmaker en beeldend kunstenaar Julian Schnabel verfilmt het tot een aangrijpend pleidooi voor de verbeelding én een bijtend relaas over isolatie. (in 14 zalen)

Belle toujours (Manoel de Oliveira). Manoel de Oliveira`s eerbetoon aan Belle de jour, de klassieker van Luis Buñuel. De Oliveira geeft zijn eigen draai aan de geschiedenis. Een toevallige ontmoeting tussen Henri Husson (opnieuw gespeeld door Michel Piccoli) en Séverine Serizy (niet Catherine Deneuve, maar Bulle Ogier) levert stof voor een plagerig spel tussen de twee oude bekenden. (in Filmmuseum Amsterdam en Haags Filmhuis)

Ratatouille (Brad Bird). Bruisende animatiefilm over een rat die chef-kok wil worden. Hij stuurt vanonder een koksmuts een keukenhulp aan, die prompt de held van Parijs wordt. (Nederlands gesproken versie in 105 zalen; originele versie in 37 zalen)

Hairspray (Adam Shankman). Hairspray is een bewerking van de succesvolle Broadway-musical en geïnspireerd op de film die cultregisseur John Waters in 1988 maakte met Ricky Lake en Divine in de hoofdrollen. Destijds een subversief feestje, in de nieuwe versie een vrolijke ode aan de gedachte dat iedereen te allen tijde zijn droom moet najagen. (in 73 zalen)

César et Rosalie (Claude Sautet). In het kader van het zomerprogramma rond actrice Romy Schneider door het Filmmuseum heruitgebrachte klassieker, waarin Rosalie worstelt met haar gevoelens voor twee mannen, de vermogende schroothandelaar en selfmade man César en de artistiek bevlogen schilder-decorateur David. (in 3 zalen) Meer filmtips:cinema.nl/aanbevolen

Meer over