Filmzaal op het dak: spectaculair uitzicht met het gemak van een echte bioscoop

V Zomer Magazine test openluchtfilmvoorstellingen die ook ná vandaag nog te bezoeken zijn. Deze week: Rooftop Cinema in Utrecht.

null Beeld Lars van den Brink
Beeld Lars van den Brink

Erg sfeervol is het niet, zo vlak naast de snelweg A2, aan de rand van een woonwijk in aanbouw. Maar dat ben je vergeten zodra je het enorme platte dak van Pathé CineMec in Utrecht betreedt. Dankzij het 360-gradenuitzicht over de stad. Bij de bouw van de bioscoop werd er slim een extraatje in het dakterras verwerkt. Een verzonken deel ervan doet sinds vorig jaar in de zomermaanden dienst als Rooftop Cinema. Met alle gemakken van een Pathé-bioscoop.

Direct na de kassa vinden we dan ook een uitgebreide bar met koffie, fris, snoep, chips en popcorn voor net iets te hoge prijzen. Op de bovenste verdieping van het gebouw komen we via een tweede, kleinere bar terecht in de 'zaal'. Vrienden, gezinnen en stelletjes vullen de tribune die naar het hoger gelegen deel van het dak leidt. De plastic stadionstoeltjes zijn niet oncomfortabel, maar de fijnste plekken zijn toch wel die aan de terrastafels vooraan.

Als er veel kaarten worden verkocht, zoals bij de première van Dunkirk, moeten die zitjes plaatsmaken voor extra rijen. Die blijven vanavond tijdens Jack Reacher: Never Go Back, een actiefilm uit 2016, aan de kant. Net na tien uur leidt de barvrouw de voorstelling in. Voor het scherm vertelt ze enthousiast wat feitjes over het gebouw, de film en de hoofdrolspelers - nee, we wisten nog niet dat Tom Cruise in vier verschillende films Jack heet en dat Cobie Smulders een Nederlandse vader heeft.

Rooftop Cinema


Waar:
Pathé CineMec in Utrecht

Wanneer: t/m 12/09 vrijwel dagelijks

Wat kost het: Maximaal euro 10,50

Hoeveel plek is er: 300

Welke films komen er nog: Te veel om op te noemen

Let op: Bij regen worden er poncho's uitgedeeld. Bij erg slecht weer wordt de voorstelling afgelast. Houd Facebook in de gaten

Anders dan bij andere openluchtvoorstellingen gaan aan de film in dit Pathétheater wel trailers vooraf. De gastvrouw heeft er een verklaring voor. 'Dan is het donker genoeg als de film echt begint.' Een prima moment om nog een rondje over het dakterras te lopen. De lucht kleurt van blauw naar roze en, wanneer de trailers ten einde zijn, zwart. En dan is het beeld optimaal. Omringd door muren zien we vanaf de tribune niets van het spectaculaire uitzicht maar zitten we wel redelijk uit de wind. De rode fleecedekentjes zijn behaaglijk maar nauwelijks nodig.

Het dak voelt als een echte bioscoopzaal en het publiek gedraagt zich daar ook naar. De enkeling die zich tijdens de film naar de bar of de rookplek vooraan verplaatst, loopt even om of bukt keurig. Bij die bar word je overigens razendsnel op fluistertoon geholpen. We horen vrijwel niets anders dan het zachte gebrom van de projector en het wat luidere geknisper in popcornbekers.

Het enige omgevingsgeluid dat tot op het dak reikt, komt van de NS. 'Ding-dong. Attentie...' klinkt het een paar keer. Het stoort nauwelijks, want het geluid bij de projectie is uitstekend. Regen, onweer en/of een overvliegende helikopter: je kijkt automatisch omhoog om te controleren of het niet écht uit de lucht komt.

Als na twee uur alle slechteriken zijn uitgeschakeld en Reacher naar zijn volgende avontuur gaat, is het tijd om nog even van het uitzicht te genieten. Het gebouw heet niet voor niets de Sterrenkijker.

In de verte branden lampjes op de Domtoren.

Meer over