FILMTIPS

Amsterdam..

Rotterdam

In het Imax-theater, met het grootste scherm van Nederland, draait Fantasia 2000, de opvolger van Disney's 'Fantasia' uit 1940. Donald Duck en Mickey Mouse voor het eerst samen in een film.

In verschillende steden

O primeira dia (Walter Salles en Daniela Thomas). De laatste dagen van het millennium van een aantal inwoners van Rio de Janeiro. Een feest voor het oog. De beelden zijn rijk en sfeervol, het metaforische verhaal is simpel en rond, en het spel meeslepend. Maar ook in 2000 is het geluk van korte duur. Favela's blijven favela's. In Rialto Amsterdam, Haags Filmhuis, Poelstraat Groningen, Cinemariënburg Nijmegen, Lantaren/Venster Rotterdam en 't Hoogt Utrecht.

André Hazes, Zij gelooft in mij (John Appel). Knap geconstrueerd portret van de volkszanger, in zijn kracht en zijn eenzaamheid. Bekroond met de Joris Ivens Award op het International Documentary Filmfestival Amsterdam. In zestien theaters, waaronder het Ketelhuis en Bellevue Cinerama Amsterdam, Metropole 2 Den Haag, Cinerama 2 Rotterdam.

Les convoyeurs attendent (Benoît Mariage). Nieuwsfotograaf van lokaal krantje wil dat zijn zoon het wereldrecord 'deur open en dicht doen' breekt in ontroerend mensensprookje in grauw landschap. Met ijzersterke rol van Benoît Poelvoorde. Kriterion en The Movies Amsterdam, Babylon Den Haag, 't Hoogt Utrecht.

Ikke niet (Ari Kristinsson). Leuke IJslandse kinderfilm over meisje dat met vriendinnetje haar vader gaat zoeken, die zogenaamd in het buitenland is. Publieksfavoriet op jeugdfilmfestival Cinekid. Rialto Amsterdam, Haags filmhuis, Filmhuis Arnhem.

Kruimeltje (Maria Peters). Het sneeeuwt altijd in deze warme, oer-Hollandse kerstfilming van Chris van Abkoudes klassieke jeugdboek. Tienjarige Ruud Feltkamp is een vondst als schoffie met een gouden hart. In 114 theaters, waaronder Tuschinksi 2, City 1 en 7, Kriterion 1, Cinema 2, Calypso 1 en Movies 1 Amsterdam, Tuschinski 2, Metropole 2 en Babylon 2 Den Haag, Lumière 1, Pathé 7 en Cinerama 1 Rotterdam.

The Straight Story (David Lynch). Road movie zoals een road movie moet zijn: nog belangrijker dan de fysieke tocht is de emotionele weg die Alvin Straight aflegt, een 73-jarige baas die 500 kilometer op een grasmaaier rijdt om zijn zieke broer te bezoeken. Zonder special effects, seks en geweld. In 11 theaters, waaronder The Movies en Cinecenter Amsterdam, Babylon Den Haag, Lantaren/VensterRotterdam.

The World is Not Enough (Michael Apted). Negentiende James Bond-film, gemaakt naar formule met een onverwoestbare, eigen en inmiddels klassieke identiteit. Met Sophie Marceau als sterk Bond-meisje. En Pierce Brosnan wordt steeds beter als 007. In 103 theaters, waaronder Tuschinski 1 en Cinema 1 Amsterdam, Metropole 1 en Tuschinski 1 Den Haag, Cinerama 1 en TuschinskiPathé 1 Rotterdam.

The Legend of 1900 (Guiseppe Tornatore). Onwaarschijnlijke fantasie over een man die als vondeling op een schip officieel niet bestaat, nooit van boord komt, de wereld kent als de zee die hij ziet vanuit een patrijspoort en tevens de meest briljante pianist van de eeuw is. Na Cinema Paradiso heeft Tornatore niet meer zo'n mooi snotterconcert gecomponeerd. In 10 theaters, waaronder Cinecenter Amsterdam en Lantaren/ enster Rotterdam.

Of Freaks and Men (Alexej Balabanov) volgt de teloorgang van twee welgestelde families in het St. Petersburg van rond de eeuwwisseling. Balabanov schoot zijn absurde film in de stijl en de kleuren die aan het begin van de cinematografie gangbaar waren. Een satirische parabel, een bitter verhaal over de macht van beelden op het gedrag van mensen. Rialto Amsterdam en Haags Filmhuis.

Mifune's Last Song (Sren Kragh-Jacobsen). Een zwarte, maar tegelijk lieve, romantische komedie die naar de regels van Dogma 95 is gemaakt. Kragh-Jacobsen en zijn uitstekende acteurs maakten een film over de invloed van leugens op het dagelijkse leven. Er komen tal van kwesties langs: burgerlijkheid, echtscheiding, verkrachting, gezinsverhoudingen en zelfs buitenaardse wezens. Dertien theaters, waaronder De Uitkijk en The Movies Amsterdam, Babylon Den Haag en Lantaren/Venster Rotterdam.

Beshkempir (Aktan Abdikalikov). Juweeltje uit Kirgizië over manwording van jongen die als baby werd geadopteerd. Dat de regisseur een opleiding genoot aan kunstacademie is te merken aan zijn prachtige visuele stijl. Concordia K & C Cinema Enschede, Lantaren/Venster Rotterdam en Luxor Zutphen.

De Stilte (Mohsen Makhmalbaf). Fraai ogend verhaal over een blind jongetje dat de wereld ontdekt met zijn oren. Zonder knievallen of luide knallen. Rialto Amsterdam, Jeroen Den Bosch, Poelestraat Groningen.

Dis-moi que je rêve (Claude Mouriéras). Menselijke drama's met bittere ondertonen, wars van commerciële gladheid. Filmhuis Hoorn.

Meer over