Filmsterren bepleiten anti-paparazziwet in Californisch parlement

Voor even telde in het Californische staatsparlement niet de begroting of het gevangeniswezen, maar de filmsterren. Jennifer Garner en Halle Berry kwamen langs; niet als actrices maar als moeders. Niet om een speelfilm te promoten, maar om als 'ervaringsgetuigen' een wet tegen paparazzi - en vóór hun kinderen - te bepleiten.

Halle Berry (links) en Jennifer Garner wachten in het Californische staatsparlement op hun beurt om te pleiten voor een wet die hun kinderen beschermt tegen opdringerige fotografen. Beeld ap
Halle Berry (links) en Jennifer Garner wachten in het Californische staatsparlement op hun beurt om te pleiten voor een wet die hun kinderen beschermt tegen opdringerige fotografen.Beeld ap

Agressieve fotografen die beroemdheden voor de voeten lopen: het is een specifiek Californisch probleem. Of eigenlijk een kenmerkende kwestie voor Los Angeles. Daar wonen immers de sterren, en daar worden zij achtervolgd - zij én hun kinderen.

Met de nieuwe wet moet het nageslacht beter worden beschermd, omdat de straf voor overtreding flink wordt verzwaard. De fotograaf die zijn lens in het gezicht van 4-jarige duwt, kan een boete van 10.000 dollar (7.500 euro) krijgen en een jaar de cel in gaan, als de wet er komt. De mediabranche verzet zich collectief, want de vrije nieuwsgaring zou er onder lijden in het land waar de grondwettelijke vrijheid van meningsuiting een geloofsartikel is.

Garner beseft dat het wat pietluttig klonk, toen zij deze week sprak in de volksvertegenwoordiging. Maar het is ernst, zei de actrice, die drie kinderen heeft met collega-ster Ben Affleck. Zij heeft voor een 'publiek bestaan' gekozen, maar de kinderen niet, zei Garner. Haar dochter durft niet meer naar school omdat 'de mannen' altijd buiten staan te wachten. Het gaat een keer mis, voorspelt Garner. 'Hoe vaak zien we niet een tragedie gebeuren, om dan te zeggen: oh, er waren zoveel signalen, waarom lette niemand op?'

Vervolging
De wet is ingediend door Kevin De Leon, een Democratisch parlementslid uit Los Angeles. 'Geen kind mag het slachtoffer worden van zulke ongerechtvaardige vervolging', zei hij. De Leon hoopt dat 'zij die de kwetsbaarste leden van onze samenleving lastigvallen' worden afgeschrikt.

Met de camerafunctie op telefoons is iedereen een potentiële paparazzo geworden. En met de wildgroei aan roddelwebsites kan iedereen die foto's voor een paar dollar verkopen en publiceren. Dat wil zeggen, in Los Angeles. Inwoners van New York doen doorgaans blasé wanneer ze filmsterren tegenkomen. Maar in LA kunnen de vele celebrity's niet over straat zonder een horde schreeuwende fotografen om zich heen te krijgen.

Kanye West heeft daar een hekel aan. Deze rapper (en man van Kim Kardashian) raakte vorige week slaags met een fotograaf op de luchthaven van LA, toen hij diens camera probeerde af te pakken. En popster Justin Bieber reed onlangs in zijn witte Ferrari een fotograaf aan.

Kanye West probeert een fotograaf zijn camera af te pakken. Beeld photo_news
Kanye West probeert een fotograaf zijn camera af te pakken.Beeld photo_news
Meer over