Films en series on demand: dit zijn de vijf belangrijkste aanbieders

Netflix krijgt meer concurrentie: behalve Ziggo, KPN en Videoland biedt nu ook Amazon on demand films en series. Een overzicht voor wie door de kanalen de televisie niet meer ziet.

Gijs Beukers
'Ruim een miljoen Nederlanders zijn al geabonneerd op Netflix, de zender die het serie-bingen echt groot heeft gemaakt.' Beeld afp
'Ruim een miljoen Nederlanders zijn al geabonneerd op Netflix, de zender die het serie-bingen echt groot heeft gemaakt.'Beeld afp

The OA al gezien? Westworld? Al een keer aan The Sopranos toegekomen, een must see, zoals Oorlog en vrede een must read is? Of ziet u door de kanalen de televisie niet meer, zeker niet als u nog uit het Nederland 1 en 2-tijdperk stamt? Op deze pagina's een beknopt overzicht van de aanbieders van streaming video in een razendsnel veranderend televisielandschap, waarin ruim een miljoen Nederlanders al geabonneerd zijn op Netflix, de zender die het serie-bingen echt groot heeft gemaakt. Netflix werd op 10 september 2013 geïntroduceerd, maar krijgt steeds meer concurrentie. Deze maand is Amazon Prime Video erbij gekomen, een zender die wereldwijd de concurrentie met Netflix aangaat en als lokkertje The Grand Tour biedt, de enige echte opvolger van Top Gear. Maar ook een aantal van de meest bekroonde dramaseries van het jaar, zoals Transparent en The Man in the High Castle.

En om de zaak gecompliceerder te maken bestrijden providers als Ziggo en KPN elkaar met de nimmer aflatende honger naar kwaliteitsseries van de kijkers. Ziggo komt met een pakket waarin HBO opgaat (Game of Thrones!) en KPN meldt zich als een belangrijke producent van Nederlandstalig drama, met de prestigieuze serie Brussel en een doorstart van 24 uur met..., gepresenteerd door Peter Heerschop. Een overzicht met de vijf belangrijkste aanbieders.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

null Beeld Olivier Heiligers
Beeld Olivier Heiligers

Wat is het?

Amazon Prime Video is onderdeel van internetgigant Amazon en de jongste toevoeging aan het arsenaal ondemanddiensten. Het aanbod is via de site en app te bekijken. De eerste zes maanden is Prime Video beschikbaar voor 3 euro per maand, daarna wordt dat bedrag verdubbeld. Amazon accepteert alleen betalingen met creditcard.

Wat is er te zien?

Amazon beseft dat de wereldwijde concurrentiestrijd met Netflix kansloos is zonder exclusief, eigen materiaal. Momenteel heeft de kijker de keus uit zeven Amazon-series, waarvan The Grand Tour, het autoprogramma gepresenteerd door het voormalige Top Gear-trio, de meeste aandacht trekt. Transparent, Goliath en Mozart in the Jungle zijn genomineerd voor een Golden Globe, en The Man in the High Castle, Bosch en Catastrophe hebben eveneens goede kritieken gekregen. I Love Dick, een verfilming van het feministische boek van Chris Kraus, staat in de steigers. Crisis in Six Scenes is de eerste televisieserie van Woody Allen

Op filmgebied timmert Amazon bescheiden aan de weg met acht titels. Café Society is geregisseerd door Woody Allen en heeft met Jesse Eisenberg, Kristen Stewart en Steve Carell een sterrencast. Het veelbelovende Manchester by the Sea laat nog even op zich wachten. De film, met Casey Affleck in de hoofdrol, is genomineerd voor vijf Golden Globes, waaronder voor de categorie beste film in het genre drama.

Behalve uit eigen werk put Amazon - zeer zuinigjes - uit de producties van anderen. Seinfeld en The Shield zijn de bekendste series uit het aanbod dat slechts twaalf titels telt. De kijker heeft ook de keuze uit enkele honderden films. Met titels als Forrest Gump, Pulp Fiction en de Godfather-trilogie is vooral aan liefhebbers van klassiekers gedacht.

Nederlands

Amazon biedt geen Nederlands materiaal aan. Zelfs Nederlandse ondertiteling is in de meeste gevallen afwezig: in de categorie Dutch Subtitled staan 43 titels, waaronder twee series.

Kinderen

Het kinderaanbod is beperkt en pover. Zeven series en zestien films, waaronder Mr. Bean's Holiday, Hugo en Despicable Me.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

null Beeld Olivier Heiligers
Beeld Olivier Heiligers

Wat is het?

Netflix is een Amerikaans bedrijf dat zijn ondemanddiensten wereldwijd aanbiedt. Het richt zich sinds 2010 op video on demand en is daarmee voorloper binnen deze markt. Op telefoon, tablet en smart-tv is Netflix te bekijken via de app. Op de computer is het beschikbaar op de eigen site. Een abonnement is er vanaf 8 euro per maand.

Wat is er te zien?

Netflix onderscheidt zich door het grote aantal spraakmakende series dat het zelf produceert, de zogeheten Netflix Originals. De 121 series variëren van fictie (House of Cards), tot historisch geïnspireerd drama (The Crown, Narcos, Marco Polo) tot documentaire (Making a Murderer, Chef's Table). Op minder grote schaal maakt Netflix films (The Siege of Jadotville) en biedt het exclusief comedyshows aan.

Op dit moment is er voor zo'n zeshonderd uur aan Netflix Original-materiaal te zien. Netflix verwacht dat dat in 2017 duizend uur zal zijn, zegt een woordvoerder.

Behalve de originals verschaft Netflix toegang tot ruim driehonderd series en meer dan 1.500 films. Breaking Bad, Suits, Peaky Blinders en The Walking Dead zitten daar tussen. The Big Short, Gone Baby Gone en Star Wars: Episode VII - The Force Awakens zijn redelijk recente films in het aanbod.

Nederlands

Op Nederlandstalig vlak scoort Netflix wisselvallig. Op fictief gebied is duidelijk gekozen voor kwaliteit in plaats van kwantiteit, met series als Ramses en Freddy Heineken en films als De Marathon, Het Diner, Michiel de Ruyter en Zwartboek. Nederlandse cabaretiers zijn wel volop aanwezig in het aanbod.

In tegenstelling tot wat Netflix-baas Reed Hastings in College Tour vertelde, zijn er vooralsnog geen concrete plannen voor een Nederlandse productie, laat de woordvoerder weten. Het tweede seizoen van Sense8 is wel deels in Amsterdam opgenomen.

Kinderen

De afdeling 'kids' van Netflix is zeer geliefd bij ouders en kinderen. Het aanbod is gigantisch - Netflix zelf heeft al 35 kinderseries geproduceerd - en zeer divers: zowel peuter als brugklasser wordt er dagenlang zoet mee gehouden.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

null Beeld Olivier Heiligers
Beeld Olivier Heiligers

Wat is het?

Videoland is de video-on-demanddienst van RTL. De Videoland-app is beschikbaar op iOS, Android en verschillende smart-tv's. Ook is het materiaal te zien via de site. Voor 8,99 euro per maand kijk je naar maximaal vier schermen tegelijk.

Wat is er te zien?

Producties van eigen bodem vormen een belangrijk deel van het aanbod. Zwarte Tulp, Weemoedt, Nieuwe Buren en Nieuwe Tijden zijn speciaal voor Videoland gemaakt. In 2017 komen daar onder andere Odds, De 12 van Oldenheim en Soof: De Serie bij, zegt woordvoerder Martin Versteeg. Ook liefhebbers van typische RTL-soaps en -series kunnen hun hart ophalen: scrollen - of swipen - door het Videoland-aanbod is als een reis door de RTL-geschiedenis. GTST, Het zonnetje in huis, Baantjer, Westenwind, Gooische Vrouwen en Divorce zijn allemaal opgenomen in het aanbod.

Er zijn 103 Nederlandse films te zien, waarbij de romantische komedies (Gooische Vrouwen 1 & 2, Mannenharten, Toscaanse bruiloft) goed vertegenwoordigd zijn. Iedere donderdag voegt Videoland een cabaretshow toe aan het komedie-aanbod. Ook is er een uitgebreide selectie aan documentaires.

Videoland heeft de rechten voor 129 buitenlandse series. Recent toegevoegd zijn onder meer American Crime, Medici: Masters of Florence en The Young Pope, met Jude Law en Diane Keaton. Tot de oudere series behoren The Blacklist, The Bridge, The Killing, Lost en Grey's Anatomy. Onder de meer dan achthonderd Engelstalige films die Videoland aanbiedt bevinden zich ietwat gedateerde blockbusters als The Wolf of Wall Street, World War Z en The Expendables.

Kinderen

Voor de kinderen is er de speciale afdeling 'kids' met 97 films en 90 series. Het aanbod is onderverdeeld in categorieën, zoals 'hippe meiden' en 'stoere jongens'.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

null Beeld Olivier Heiligers
Beeld Olivier Heiligers

Wat is het?

KPN Presenteert is een zender (kanaal 18 voor KPN-televisiekijkers) waarvan het materiaal on demand te bekijken is. Het behelst voor het leeuwendeel materiaal dat KPN heeft geproduceerd. Iedereen met een abonnement bij KPN (televisie, internet of bellen) kan het aanbod zonder extra kosten zien. Om toegang te krijgen tot het aanbod is alleen een KPN-id vereist. Het materiaal is op telefoon en tablet bekijken via de apps iTV en Play, en op televisie via het ondemandkanaal.

Wat is er te zien?

De catalogus is beperkt qua omvang, maar rijk in diversiteit: het bestaat uit interviewprogramma's, portretten, documentaires en dramaseries.

Onder het kopje 'Muziek & Artiesten' vinden we de korte series Roadie, Willie's Wheels en Toon. In Roadie (met Nabil Aoulad Ayad) en Willie's Wheels (met Willie Wartaal) worden Nederlandse muzikanten - voornamelijk in auto's - geportretteerd en geïnterviewd. Toon is een komedieserie die draait om de gelijknamige protagonist, een licht autistische componist gespeeld door Joep Vermolen.

In de categorie 'Sport & Sporters' wordt het programma 24 uur met... voortgezet. Peter Heerschop heeft het stokje van Theo Maassen overgenomen en neemt de interviews voor zijn rekening. In de serie Onze Helden zijn 39 portretten te zien van bekende en onbekende sporters die Nederland voor hun sport hebben verlaten.

Ten slotte is er het genre 'Series'. Voorlopig wordt daar Toon en Dochters aangeboden, maar de aandacht gaat vooral uit naar vlaggenschip Brussel, de politieke dramaserie die op 19 januari 2017 wordt gelanceerd. De serie, geschreven door Leon de Winter, bevat genoeg elementen voor spanning: een omineus motto - 'Wie niet bedriegt, wordt bedrogen' - en een strijd om een omvangrijk contract tussen het bestuurslid van een oliemaatschappij en haar voormalige minnaar, een schimmige Russisch-Oekraïense oligarch.

Andere series die in 2017 van start gaan zijn de tiendelige dramaserie B.A.B.S., De Mannentester (naar het boek van Heleen van Royen) en de misdaadserie Fenix, over de overlapping van onder- en bovenwereld in Brabant.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

null Beeld Olivier Heiligers
Beeld Olivier Heiligers

Wat is het?

Ziggo heeft twee on-demandpakketten: Movies & Series en het pluspakket Movies & Series XL. Op beide wordt het zogenaamde MyPrime-materiaal aangeboden. XL biedt daarnaast vanaf 1 januari 2017 HBO-producties aan, als HBO Nederland - waar Ziggo de rechten van heeft gekocht - stopt.

Om dit aanbod te bekijken, is een abonnement bij Ziggo vereist. Vanwege de verschillende pakketten die Ziggo aanbiedt, waarbij televisie met internet en/of bellen kan worden gecombineerd, variëren de prijzen; een beknopte prijslijst niet te geven. In ieder geval kost het XL-pakket 11,95 euro meer dan het reguliere abonnement, zegt Ziggo-woordvoerder Erik van Doeselaar. Het materiaal is te zien via de site, app en interactieve televisie.

Wat is er te zien?

In totaal bestaat het aanbod van Movies & Series uit 92 series en 808 films, waaronder veel bekends (Grey's Anatomy, Lost, Dawson's Creek), maar weinig nieuws. Titels van na 2014 zijn schaars.

De bingewatcher moet in het nieuwe jaar bij Ziggo Movies & Series XL zijn, waar de HBO-producties worden vertoond. Dat is heel wat: HBO heeft 36 series gemaakt, met Game of Thrones, Westworld, Boardwalk Empire en The Sopranos als pronkstukken. Allen zullen ze vanaf seizoen 1, aflevering 1 te zien zijn.

Ook films, documentaires en tv-programma's die HBO heeft gemaakt zullen bij XL te zien zijn, zegt woordvoerder Van Doeselaar. Hij voegt daaraan toe dat Ziggo - mede door deze aankoop - geen ambities koestert zelf materiaal te produceren.

Nederlands

De liefhebber van Nederlandse films hoeft geen XL-abonnement af te sluiten. 74 titels, met daarbij grote producties als Zwartboek, Oorlogswinter en Nova Zembla zijn te zien bij Movies & Series. Fans van Nederlandse series komen er met alleen Flikken Maastricht wat bekaaid vanaf.

Kinderen

De kinderen kunnen grasduinen door een groot aanbod. 331 titels, maar met Kabouter Plop, Ernst, Bobbie en de Rest en Samson & Gert zal het kritische kroost niet gepaaid worden.

Meer over