Filmregisseur Pieter Kuijpers regisseert bij Toneelgroep Maastricht

Herien Wensink
2012-11-11 00:00:00 SPEIJK - Regisseur Pieter Kuijpers bij de opname van de Nederlandse film Hemel op Aarde. De speelfilm speelt zich af in Limburg en draait begin 2014 in de bioscopen. ANP KIPPA PIROSCHKA VAN DE WOUW Beeld ANP
2012-11-11 00:00:00 SPEIJK - Regisseur Pieter Kuijpers bij de opname van de Nederlandse film Hemel op Aarde. De speelfilm speelt zich af in Limburg en draait begin 2014 in de bioscopen. ANP KIPPA PIROSCHKA VAN DE WOUWBeeld ANP

Filmregisseur Pieter Kuijpers (Van God Los, Riphagen) verbindt zich voor drie jaar aan Toneelgroep Maastricht. Hij regisseert bij het gezelschap een thrillertrilogie op verschillende locaties in Noord-Limburg. Het eerste deel, Ik rij wel, is geïnspireerd op het verhaal van de bende van Venlo. Schrijver Frans Pollux bewerkt hiervoor zijn eigen novelle Dat je stil blijft staan (2014) tot een theatertekst.

Ook Kuijpers’ film Van God Los uit 2013 was gebaseerd op de bende van Venlo. Ik rij wel, dat op 1 december in première gaat in een voormalig Trappistenklooster in Tegelen, is Kuijpers’ debuut als theaterregisseur.

Ook andere toneelgezelschappen engageren vaker filmregisseurs voor theaterproducties. Afgelopen seizoen debuteerde Nanouk Leopold bij Toneelgroep Amsterdam met Bergmans Uit het leven van marionetten. Komend seizoen strikte dit gezelschap film- en documentairemaker Michiel van Erp voor een theaterbewerking van Jeroen Brouwers’ roman Het hout. Van Erp regisseerde al eerder theaterproducties, onder meer bij Mugmetdegoudentand, maar zet met zijn regie van Het hout de stap naar de grote zaal.

Het Noord Nederlands Toneel vroeg in 2012 al eens Dana Nechustan voor een toneelregie (Don Juan). Dit gezelschap breidt het makersensemble komend seizoen uit met Christophe Coppens, Vlaams modeontwerper en beeldend kunstenaar. Hij regisseert bij het NNT Dorian, een bewerking van Oscar Wilde's The Picture of Dorian Gray.

Meer over