Filmmuseum nieuwe blikvanger aan het IJ

Het ministerie van OCW reserveert voor 2007 en 2008 in totaal een miljoen euro extra subsidie voor het Filmmuseum, dat van het Amsterdamse Vondelpark gaat verhuizen naar de noordelijke IJ-oever....

De extra subsidie voor 2007 en 2008 is onderdeel van het Cultuurconvenant, een samenwerkingsovereenkomst tussen staatssecretaris van Cultuur Medy van der Laan en cultuurwethouder Hannah Belliot om het culturele klimaat in Amsterdam te bevorderen.

Tegelijk met de ondertekening van dit convenant, woensdag in het Shell-gebouw in Amsterdam-Noord, werd het schetsontwerp van het toekomstige Filmmuseum gepresenteerd door het Oostenrijkse architectenbureau Delugan Meissl Associated Architects.

Het gebouw, dat minstens zo’n blikvanger is als het nieuwe Muziekgebouw aan ’t IJ, krijgt vier filmzalen: een grote zaal van driehonderd stoelen, twee van honderdtwintig en een met tachtig zitplaatsen. Het huidige museum telt twee zalen van tachtig stoelen. Op de begane grond komen de kantoren en archiefruimten voor de collectie van het Filmmuseum, die bestaat uit tienduizenden filmaffiches en foto’s. Verder komt er een bibliotheek en een studiecentrum.

Het gebouw heeft een duidelijk sculpturale kwaliteit. Aan de achterkant, waar de filmzalen zijn gelegen, heeft het een gesloten, introvert karakter, terwijl het zich aan de kant van het water en van de stad opent door middel van een glazen wand. Daarachter ligt volgens architect Roman Delugan de belangrijkste ruimte van het gebouw: een publieke, amfitheater-achtige ruimte waar winkel, bar en restaurant gevestigd zijn. Bezoekers komen hier via een hellend terras binnen; naar alle kanten omhoog lopende trappen leiden naar de filmzalen en de tentoonstellingsruimten. ‘Het idee is dat de publieke functies als de bar en het restaurant het centrum van het gebouw zijn.’

Het nieuwe Filmmuseum komt te liggen op wat nu nog het Shell-terrein wordt genoemd en waar binnen nu en tien jaar de nieuwe stadswijk Overhoeks verrijst, met 2200 woningen, winkels, een park en een nieuwe Shell-hoofdgebouw. Het heeft jaren geduurd voordat duidelijk werd dat het nieuwe Filmmuseum zich in Amsterdam-Noord zou vestigen. In 1999 wilde de toenmalige directeur Hoos Blotkamp het museum nog verhuizen naar pakhuis Las Palmas op de Kop van Zuid in Rotterdam. Tot grote onvrede van het personeel. Nadat het bestuur viel vanwege deze kwestie, werden ook binnen Amsterdam nog tientallen locaties overwogen.

Het Filmmuseum, dat het afgelopen jaar goed was voor 180 duizend bezoekers, verwacht in het nieuwe gebouw na vier jaar 250 duizend bezoekers jaarlijks.

Meer over